Slecht over je ex denken, dat helpt

Hoe sterker mensen nog aan hun ex denken, des te meer moeite ze ermee hebben dat de relatie voorbij is. Maar het doet er ook toe hoe mensen over hun ex denken, schrijven psychologen van Iowa State University in Journal of Counseling Psychology. Naarmate mensen vaker aan de mooie, romantische momenten met hun ex denken, en aan hoe ze hem missen, zijn ze verdrietiger. Maar naarmate ze vaker denken aan de dingen die hun ex verkeerd deed en aan wat er misging zijn ze niet alleen verdrietiger, maar hebben ze ook meer het gevoel dat ze nu hun ware zelf terugvinden.

Dat lijkt misschien voor de hand te liggen, maar tot nu toe werd in onderzoek vaak stilzwijgend aangenomen dat mensen alleen maar negatieve gedachten over hun ex hebben. En het is belangrijk om dit te onderzoeken, omdat een verbroken relatie iemand heel depressief en angstig kan maken. Mensen gaan er vaak slecht door slapen, krijgen stemmingswisselingen en blijven obsessief aan hun ex denken. Studenten – dit onderzoek is gedaan bij studenten – gaan vaak slechter studeren. Studentenpsychologen komen dat vaak tegen. Dit onderzoek is een stapje op weg naar meer inzicht in hoe je liefdesverdriet kunt behandelen. Daar is weinig over bekend.

De onderzoekers hebben een vragenlijst ontwikkeld waarmee positieve en negatieve gedachten aan een ex te onderscheiden zijn. Ze zagen dat positieve gedachten aan een ex alleen samenhingen met preoccupatie, somberheid en verdriet, terwijl negatieve gedachten aan een ex samenhingen met preoccupatie, somberheid, verdriet én met indicatoren voor psychisch herstel. Mensen die negatief over hun ex denken, verlangen waarschijnlijk minder naar hem.