Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Pak deze kikker op en hij wordt glad

0 minuten1,5 minuten2,5 minuten3 minuten4,5 minuten5,5 minutenFoto Zoological J of the Linnean Soc.
0 minuten1,5 minuten2,5 minuten3 minuten4,5 minuten5,5 minutenFoto Zoological J of the Linnean Soc.

Eerst is hij pukkelig, en ruim vijf minuten later is hij glad. Dit kikkertje uit Ecuador kan zijn huidbulten naar believen laten opkomen en verdwijnen, bij wijze van camouflage of als stressreactie. Biologen uit de VS en Ecuador beschreven de nieuwe soort in Zoological Journal of the Linnean Society. Hij leeft in het nevelwoud van de Andes en kreeg de naam Pristimantis mutabilis. Als hij tussen bladeren of op mos zit, is hij altijd pukkelig. Pak je hem op, dan verdwijnen de bulten. Bij verder onderzoek bleek de verwante kikker P. sobetes tot dezelfde metamorfose in staat. Misschien zijn er nog meer.