Omstreden klant van ABN ook betrokken bij oliereserves

De strategische olievoorraad van Nederland lijkt mede afhankelijk van een bedrijf met banden met president Poetin.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro, vorige maand bij de presentatie van de jaarcijfers van de bank.
Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro, vorige maand bij de presentatie van de jaarcijfers van de bank. Foto Maarten Hartman

Het oliehandelsconcern Gunvor is sinds mei 2014 een zogeheten „gekwalificeerd leverancier” voor het op peil houden van de strategische oliereserve van Nederland. Het bedrijf, dat nauwe banden met Vladimir Poetin zou onderhouden, is een van de grootste grondstoffenhandelaren ter wereld, met vestigingen in Amsterdam en Genève.

Gunvor wordt al jaren in verband gebracht met corruptie en een mogelijk geheim aandelenbelang van Poetin, signaleert ook De Nederlandsche Bank (DNB). Die heeft hierover vorige maand een vertrouwelijke brief geschreven aan bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van staatsbank ABN Amro, meldde Het Financieele Dagblad zaterdag. Zakendoen met Gunvor kan corruptierisico’s met zich meebrengen.

Gunvor-oprichter Gennadi Timtsjenko werd in maart 2014 door de Verenigde Staten op de zwarte lijst geplaatst, in reactie op de Russische annexatie van de Krim. Het Amerikaanse ministerie van Financiën verklaarde dat „Timtsjenko’s activiteiten in de energiesector direct gelinkt zijn aan Poetin”. Het constateerde dat de Russische president „investeringen in Gunvor heeft en mogelijk toegang tot Gunvors gelden.”

Gunvor staat zelf niet op de sanctielijst. Het ontkent de aantijgingen en zegt dat het nooit enige band met Poetin heeft onderhouden.

De beschuldiging van de Amerikanen was vorig jaar voor de stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (COVA) geen beletsel om Gunvor de status van „gekwalificeerd leverancier” te verlenen. Het concern is één van de 22 bedrijven waarmee op 2 mei 2014 een overeenkomst is gesloten om voor Nederland de beschikking over olieproducten te waarborgen, zo blijkt uit de databank van Europese aanbestedingen.

COVA is, in opdracht van het ministerie van economische zaken, verantwoordelijk voor het bewaken van de strategische olievoorraad. Sinds de oliecrisis in 1973 is Nederland verplicht om een minimale voorraad aan te houden die gelijk staat aan 90 dagen import in het voorgaande kalenderjaar. Daarbij schakelt COVA geselecteerde leveranciers in. Of gebruik wordt gemaakt van Gunvor wil COVA-directeur Bart van Holk niet zeggen. „Wij doen geen uitspraak over specifieke bedrijven.”

Volgens DNB pakt ABN Amro corruptierisico’s onvoldoende aan. In de brief noemt DNB de relatie van ABN Amro met Gunvor. Zo was de boodschap van de Amerikanen dat Poetin belangen heeft in Gunvor voor de staatsbank geen reden om contact op te nemen met de Amerikaanse autoriteiten.

Volgens DNB negeert ABN Amro „de signalen over corruptie die al jaren rond deze klant [Gunvor] hangen”.