Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM eist levenslang voor dubbele liquidatie Staatsliedenbuurt

Anouar B. (eerste van links) en Adil A. (derde van links), de twee hoofdverdachten in de dubbele moordzaak in de Staatsliedenbuurt.
Anouar B. (eerste van links) en Adil A. (derde van links), de twee hoofdverdachten in de dubbele moordzaak in de Staatsliedenbuurt. Foto ANP/Aloys Oosterwijk

Het Openbaar Ministerie heeft levenslange celstraffen geëist tegen Anouar B. (34) en Adil A. (26), de twee hoofdverdachten van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. Justitie acht bewezen dat de verdachten medeverantwoordelijk zijn voor een dubbele moord en drie pogingen tot moord.

Tegen een derde verdachte, de drugsverslaafde Stefan S. die onderdak en wapens zou hebben verleend aan de daders, werd vrijspraak gevraagd. Justitie vermoedt wel dat hij op enige manier betrokken is geweest, maar kan dat niet bewijzen. Voor de moorden en pogingen tot moord wordt hij niet verantwoordelijk gehouden.

Wildwestfilm

Op 29 december 2012 verandert de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in een scène uit een wildwestfilm. Twee Marokkaanse jongens, Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21), worden doorzeefd door een kogelregen afgeschoten met kalasjnikovs vanuit een auto. Ze bloeden op straat dood. Het doelwit van de aanslag, Benaouf A., ontkomt. Kogels worden teruggevonden in bomen, verkeersborden en in de slaapkamer van een kind. Als twee motoragenten een van de vluchtauto’s achtervolgen worden ook zij onder vuur genomen.

Justitie heeft al snel acht verdachten op het oog. Eentje is al geliquideerd, een ander op de vlucht. Een jongen die naar Marokko vluchtte, Hamza B., is vorig jaar door een Marokkaanse rechter veroordeeld tot twintig jaar cel voor het besturen van een van de vluchtauto’s waaruit ook de motoragenten zijn beschoten. Hem zijn twee moorden en twee pogingen tot doodslag aangerekend.

Mocro-oorlog

Tegen de twee hoofdverdachten A. en B. is dezelfde levenslange celstraf geëist omdat bestuurder (van de vluchtauto) en schutter even schuldig worden geacht. Omdat Benaouf A. het doelwit was van de aanslag en twee agenten zijn beschoten worden ze ook vervolgd voor drie pogingen tot moord. 1 mei volgt de uitspraak.

De politie denkt dat de dubbele liquidatie onderdeel is van het conflict in de Amsterdamse onderwereld die vanwege de betrokkenheid van veel Marokkaanse criminelen de Mocro-oorlog wordt genoemd. De ruzie draait vermoedelijk om een partij gestolen drugs in de haven van Antwerpen. Sinds het conflict in 2012 begon zijn al vijftien mensen geliquideerd.

Lees ook in nrc.next: Andere koek dan penoze (€).