Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Koenders bevriest rekeningen jihadisten

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft de banktegoeden van vier vermeende Nederlandse jihadisten laten bevriezen. Het betreft de uitgereisde jihadgangers Soufiane Z. (27), zijn broertje Anis Z. (23), Thijs B. (25) en de teruggekeerde Syriëganger Maher H. (20).

Koenders heeft de „krachtige maatregel” genomen omdat de vier volgens hem „na terugkeer in de Nederlandse samenleving” een „potentieel risico” vormen. Sinds eind 2013 heeft de regering de banktegoeden van negentien vermeende jihadisten laten bevriezen.

Maher H. werd in december veroordeeld tot drie jaar cel. De Haagse rechtbank besloot vorige maand een rechtszaak tegen Soufiane en Anis Z. aan te houden, mede wegens vermoedens dat Soufiane Z. is gesneuveld bij een Amerikaanse luchtaanval op de Noord-Syrische stad Kobani. De rechtbank vreesde voor „een spookproces”. Het Openbaar Ministerie doet nu nader onderzoek.

Gisteren werd bekend dat Turkije vijf Nederlanders heeft aangehouden die de grens met Syrië wilden oversteken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon dit bericht, verspreid door het Turkse leger, niet direct bevestigen. Het is onbekend of de Nederlanders van plan waren zich in Syrië aan te sluiten bij een terroristische organisatie.