Antarctische ijsplaten smelten

Het Ross-ijsplateau, Antarctica
Het Ross-ijsplateau, Antarctica

De drijvende ijsplaten in het westen van Antarctica smelten, terwijl die in het oosten stabiel blijven of zelfs dikker worden. Tussen 1994 en 2003 woog het een nog tegen het ander op, maar sinds 2003 verliezen de ijsplaten per saldo snel volume. Dat schreven drie Amerikaanse wetenschappers vrijdag in Science. Ze brachten de ontwikkeling van de dikte van alle ijsplaten rond Antarctica in kaart vanaf het moment dat er met satellieten gemeten wordt; dat gebeurt sinds 1992. IJsplaten zijn de uitlopers van gletsjers. Ze drijven voor de kust. In het midden zijn ze gemakkelijk een kilometer dik, naar de randen toe neemt de dikte af. Volgens de laatste inventarisatie van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC), uit 2013, is sinds de vroege jaren 90 de bijdrage van smeltend ijs op Antarctica, en ook Groenland, aan de mondiale zeespiegelstijging toegenomen. Die stijging bedraagt op dit moment gemiddeld 3,2 millimeter per jaar tegen 1,7 mm per jaar in de vorige eeuw. (NRC)