Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Iran werpt struikelblok op vlak voor deadline nucleair akkoord

Morgen loopt de deadline af voor een nucleair akkoord met Iran. Op het laatste moment duiken er echter nieuwe complicaties op.

De onderhandelingen over een nucleair akkoord met Iran zijn vlak voor de deadline van 31 maart gestuit op een belangrijk obstakel. Iran zou, in strijd met eerdere afspraken, niet langer bereid zijn een substantieel deel van zijn nucleaire brandstof naar het buitenland te verschepen. Dit meldt The New York Times.

Het blijft daardoor onzeker of er morgen inderdaad een overeenkomst kan worden getekend in het Zwitserse Lausanne, waar de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland bijeen zijn met een Iraanse delegatie. Volgens de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier zijn er „enige vooruitgang en tegenslagen geweest”.

Toch gaan de meeste analisten er van uit dat er alsnog een akkoord uit rolt. Daarbij zouden internationale sancties tegen Iran worden verminderd of zelfs opgegeven in ruil voor een inperking van het Iraanse atoomprogramma. Mogelijk zal het om een voorlopige overeenkomst gaan, waarbij details later geregeld worden. Hoewel Iran zegt slechts vreedzame plannen met zijn nucleaire installaties te hebben, vrezen velen in het buitenland, met name in Israël en de VS, dat Iran in feite kernwapens wil maken.

Een hoge Iraanse functionaris liet zich gisteren tegenover Iraanse journalisten ontvallen dat „er geen sprake van is” dat Iran van plan is „zijn voorraden verrijkt uranium naar het buitenland te zenden”. Eerder was er door betrokkenen van uit gegaan dat Iran ermee had ingestemd dit goeddeels naar Rusland over te brengen. Westerse experts zeiden echter dat het mogelijk is de brandstof te verdunnen, waardoor die voor militair gebruik ongeschikt wordt.

Ook is er nog geen overeenstemming over het aantal centrifuges dat Iran mag houden. Maar functionarissen zeiden dat Iran had aangegeven dat het kan leven met 6.000 centrifuges. Een hinderpaal is voorts Irans wens zijn onderzoek naar geavanceerde centrifuges voort te mogen zetten.

Evenmin is er een akkoord over het tempo van de opheffing van de internationale sancties tegen Iran.

Israël is kritisch over de onderhandelingen. Premier Netanyahu toonde zich gisteren bijzonder verontrust.