Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Inwoners Sierra Leone mogen weer straat op

Gezondheidswerkers gaan langs huizen in Sierra Leone tijdens de driedaagse quarantaine in het hele land. Tijdens die periode ging medisch personeel huis aan huis om iedereen te controleren.
Gezondheidswerkers gaan langs huizen in Sierra Leone tijdens de driedaagse quarantaine in het hele land. Tijdens die periode ging medisch personeel huis aan huis om iedereen te controleren. Foto AP / Michael Duff

De 6 miljoen inwoners van Sierra Leone mogen sinds gisteravond weer naar buiten. De lokale bevolking moest de afgelopen drie dagen voor de tweede keer in een half jaar binnenblijven om de verspreiding van ebola tegen te gaan in het land waar al meer dan 3.700 mensen aan het virus zijn overleden.

Met uitzondering van de 26.000 vrijwilligers en de veiligheidstroepen werd iedereen gedwongen om thuis te blijven. De afgelopen dagen gingen vrijwilligers langs de deuren om te inventariseren wie er allemaal ziek zijn en om voorlichting te geven over het besmettelijke virus. Het officiële dodental van de drie dagen van isolatie, onder de noemer van ‘Zero Ebola’, zal morgen worden gepubliceerd, bericht persbureau AFP.

De nadruk van de controle lag op vier gebieden waar de epidemie het hardst heeft toegeslagen: de westelijke regio, de thuisbasis van Freetown, de hoofdstad, en de wijken van Port Kolo, Bombali en Kambia ( het noorden), vlak bij de grens met Guinee.

De massale driedaagse insluiting verliep over het algemeen rustig. Alleen in een van de wijken in Port Kolo kwam het even tot een uitbarsting toen gezondheidswerkers een zevenjarige jongen naar het ziekenhuis probeerden te evacueren. Het medisch personeel werd verdreven met stenen en water.

Volgens de WHO zijn er sinds de uitbraak van ebola in Guinee, Liberia en Sierra Leone al meer dan 10.300 mensen overleden. Meer dan 25.000 mensen raakten besmet.

Lees ook Ebola is op zijn retour, maar nog niet bestreden: zo staat het ervoor.