Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Hemsley & Hemsley

Deze rubriek stond de afgelopen maand in het teken van het gezondheidskookboek. Het blijft intrigerend dat dit soort boeken de laatste tijd zo ongekend populair is. Gezond eten is meer dan in. Maar wat is gezond? Daar heeft elke bestsellende health foodie weer een andere visie op. De een wil dat we geen dierlijke producten meer eten, van de ander moeten we witte suiker vervangen door dadelstroop en weer een ander wil dat we alles rauw consumeren.

Misschien heeft u net zoveel vraagtekens bij dit alles als ik. Misschien probeert u, net als ik, gewoon zo gevarieerd mogelijk te eten, soms wel vlees, soms niet, in elk geval veel groente, niet teveel suiker en heeft u er af en toe lol in om eens iets uit te proberen met amandelmelk, kokosolie of met boerenkool in uw smoothies. Persoonlijk geloof ik nog steeds het meest in afwisseling, in veel planten en zo weinig mogelijk bewerkt voedsel eten, en bovenal: in van je eten genieten. En ik geloof dat we van eten vooral geen religie moeten willen maken.

Maar die gezondheidskookboeken zijn er nu eenmaal, en dus was er hier aandacht voor. Deze week het laatste: De kunst om goed te eten, van Jasmine en Melissa Hemsley. Deze twee zussen zijn in Engeland helemaal de bom op dit moment. Beiden zijn jong, bloedmooi en rank als een rietje. En samen hebben ze in korte tijd een klein health food imperiumpje opgebouwd. Zie ook hun website hemsleyandhemsley.com.

De dames zijn wat je noemt hardcore. Ze beginnen de dag met een glas warm water met citroensap, vermijden elke vorm van gluten, lactose en geraffineerde suiker, zijn doodsbang voor koolhydraten, en eten principieel geen aardappelen (want daar zit teveel zetmeel in). Je zou ze bijna verdenken van een voedselfobie, maar goed, laten we het op de waan van de dag houden.

En toch is De kunst om goed te eten een lustopwekkend boek. Ondanks al die etenswaren die de zusjes schuwen, weten ze met wat er wel in hun zelfbedachte voedingsleer past namelijk verdraaid aantrekkelijke gerechten te maken. Ik kreeg althans onmiddellijk zin om er uit te gaan koken. Kookt u mee?