Ook in Eindhoven zien ze business in halal(vitamines)

ANP

Vandaag wordt HalalVital gelanceerd: een vitaminelijn speciaal voor moslims. D3, Calcium, Magnesium, Multivitamines: ze komen allemaal met een halal-keurmerk op de markt.

Halalvital is niet het eerste Nederlandse bedrijf dat goud ziet in de 1,8 miljard moslims wereldwijd. Kijk maar naar de halalhaven en halalzoekmachine. Maar eerst die vitamines.

Halalvital

Met halal wordt aangegeven dat iets vanuit religieus oogpunt is toegestaan voor moslims. Denk aan vlees van dieren die op een rituele manier geslacht zijn. Alcohol en varkensvlees zijn sowieso verboden (dat heet haram).

“Moslims denken vaak dat ze halal leven, maar ze weten niet dat veel vitamines niet halal zijn”, zegt Nienke Ryan, directeur van HalalVital (zelf geen moslim). Ze noemt geen specifieke merken, maar doelt op de ethanol (alcohol) en gelatine (gemaakt van varkens) die ze in vitamines zouden gebruiken.

“Ze mogen het gebruiken als er niks anders is te krijgen. Maar zodra er een alternatief beschikbaar is, moeten ze daar voor kiezen.”

Ideaal businessmodel. Een captive market creëren, noemt Ryan dat. Via crowdfunding wist het Eindhovense bedrijf meer dan een ton op te halen. Ryan zelf waardeert het bedrijf op 1,6 miljoen euro.

HalalVital wil zich vooral op de grote moderne moslimmarkten richten en noemt Frankrijk, Engeland, Duitsland, Saoedi Arabië en de VS.

Ryan is nogal positief ingesteld. Dat er met Noor Vitamins al concurrentie is, deert haar niet. Noor richt zich op de VS, Halalvital op meerdere regio’s. En kiest per markt een andere focus. “In Afrika wordt veel anti-biotica geslikt. Daarvan krijg je last van je buik. Daarom zullen we daar inzetten op pro-biotica.”

En oké, er zijn ook bedrijven geweest die met hun halalvitamines ten onder zijn gegaan, geeft Ryan toe.

“Maar je moet je markt kennen en inspelen op behoeftes.”

Andere halalflaters en hits

Ryan is niet de eerste die gouden bergen ziet. In 2006 lanceerde de Rabobank het plan voor een halalhypotheek. Een hypotheek zonder rente, want dat is volgens de sharia niet oké. Destijds reageerden De Hypotheker en De Hypotheekshop al sceptisch. “Het product is nooit ontwikkeld vanwege de juridische en fiscale aspecten”, laat de Rabobank desgevraagd weten.


In 2009 lanceerden twee jonge Nederlandse ondernemers I’mHalal: de eerste islamitische zoekmachine. Bij zoeken op ‘varken’ krijg je de waarschuwing dat de zoekresultaten haram zijn. In juni 2010 ontvingen ze de Best Halal Innovation Award uit handen van de Maleisische premier. Doel was toen om “binnen drie jaar 1 à 2 procent van de markt in handen hebben”. De site van I’mHalal is nog live, de zoekmachine niet. Die stopte in 2011, wegens geldgebrek.

“This page has been set up to keep the memories and great achievements of I’mHalal alive.”


Op voedselvlak zijn er wel succesverhalen in Nederland. Het meest bijzondere is dat van Wout van Eeuwijk. Hij richtte in 1993 het inmiddels internationaal succesvolle Mekkafood op. Het is een van de grootste Nederlandse snackproducenten en bedacht onder meer de halalfrikandel.

Rotterdam begon een halalhaven. Werknemers werden getraind, en er werden twee speciale halalloodsen ingericht. In 2006 ging de campagne Rotterdam Your European Halal Gateway van start. Het werd niks. “Vraag uit de markt was er niet”, zegt directeur René Bongers van Neele-Vat Logistics.

“We hebben nooit een kilogram vracht gekregen.”

    • Camil Driessen