Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Guinee en Sierra Leone vrezen terugkeer ebola

In Guinee en Sierra Leone hebben de autoriteiten het afgelopen weekeinde opnieuw vergaande maatregelen genomen om te voorkomen dat het ebolavirus zich verder uitbreidt.

Wegens een recente toename van het aantal gevallen van ebola in vijf westelijke en zuidwestelijke districten rond de Guinese hoofdstad Conakry heeft de regering van president Alpha Condé daar voor een periode van 45 dagen een medische noodtoestand afgekondigd. Als er nieuwe ebolagevallen worden vastgesteld in ziekenhuizen, worden die tot nader order gesloten. Ook zijn er strengere regels uitgevaardigd voor begrafenissen.

President Condé hekelde het feit dat velen in zijn land het niet erg nauw meer namen met de veiligheidsmaatregelen die eerder waren voorgeschreven.

De regering kreeg bijval voor deze stap van de kant van functionarissen van de Verenigde Naties, die de internationale hulpoperatie tegen de gevaarlijke ziekte coördineren.

Ook in Sierra Leone leeft de vrees dat de ziekte opnieuw de kop opsteekt, nadat die eerder op zijn retour leek. In het hele land was daarom van vrijdag tot en met gisteren een algeheel uitgaansverbod voor de zes miljoen inwoners van kracht.

Vooral in de hoofdstad Freetown, een van de belangrijkste ziektehaarden, kwam het tot incidenten. Toen mensen naar buiten wilden omdat ze door hun voedselvoorraad heen waren, opende de politie het vuur op de een menigte. (AFP, Reuters, AP)