Een AirBnB voor je keukenstoel

Foto ANP

Werk je vandaag thuis, en heb je nog een lege stoel aan de keukentafel? Als het aan de bedenkers van Chairify ligt, leen jij die stoel binnenkort uit aan andere thuiswerkers. Chairify wordt een platform waarop mensen, net als bij Airbnb, een plek in hun huis aanbieden aan andere mensen. Niet om te slapen, maar om te werken.

Wat kost dat?

Chairify is bedacht door de beheerders van Seats2meet, een online marktplaats waar openbare werkruimtes verhuurd worden. De locaties lopen uiteen van station Amersfoort tot de bibliotheek van Goes. De aanbieder van de werkplek betaalt 99 euro per maand en een commissie van 2 euro op elke geboekte stoel. Chairify is vooralsnog gratis. “In de basis gaat het om het deelaspect. We weten niet of mensen bereid zijn ervoor te betalen, dat gaan we onderzoeken bij de mensen die zich aanmelden”, legt bedenker Vincent Ariëns uit.

Afgelopen jaar startte een vergelijkbare website, The Meetplant. In hun bestand staan inmiddels veertig werklocaties. Chairify wil pas een officiële lancering wanneer honderd werkplekken zijn aangemeld. Hoe gaan ze zich onderscheiden? Volgens Ariëns is Chairify niet alleen maar een praktische oplossing voor onbenutte werkruimte.

“De extra laag die we toe willen voegen is dat we mensen op een werkplek andere mensen laten ontmoeten die zakelijk relevant zijn. Als jij bijvoorbeeld vandaag een communicatieplan moet schrijven, wil jij het liefst werken naast mensen die daar verstand van hebben.”

Een lege stoel én iemand om tegen aan te praten

Om dat in de praktijk te brengen, kan Chairify terugvallen op het netwerk van Seats2meet Connect. Daarin delen gebruikers informatie over hun werkzaamheden. Aan de hand daarvan kan Seats2meet, maar ook Chairify, inschatten welke mensen voor elkaar relevant zijn. “Spontaan een plekje boeken in iemands huis is natuurlijk prima, maar wij denken dat de gemiddelde gebruiker van Chairify het best prettig vindt om aan te schuiven bij iemand die qua werkzaamheden en kennis aansluit bij zijn behoefte”, zegt Ariëns.

Volgens hoogleraar innovatiewetenschappen Koen Frenken van de Universiteit Utrecht, past het plan binnen de deeleconomie. “Het is goed voor de portemonnee doordat huur bespaard kan worden. Beide partijen zien er voordeel in. Zzp’ers en freelancers werken vaak vanuit huis, maar hebben wel behoefte aan contact, zowel sociaal als professioneel”, legt hij uit.

Alleen maar voordelen?

Frenken denkt niet dat de aanbieders van kantoorruimtes veel nadeel ondervinden van Chairify. De doelgroep van deze nieuwe dienst werkt volgens hem op dit moment thuis of maakt gebruik van Seats2meet of iets vergelijkbaars. En een monopoliepositie voor de beheerders van deze platforms? “Ik denk het niet, want professionele contacten leggen doen mensen ook op heel veel andere manieren”, zegt Frenken.

“De enige gedupeerde zou het koffietentje op de hoek kunnen zijn. Daar zie je nu vaak werkende mensen zitten, maar dat is een anonieme ruimte. Die zaken krijgen misschien minder klanten.”

    • Jolanda van de Beld