Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Even goed zoeken in de tuin: 30 nieuwe vliegjes

Als kenners van obscure dieren gaan zoeken, vinden ze veel nieuwe soorten. Nu weer 30 bochelvliegjes in LA.

Dit zijn alle dertig nieuwe soorten bochelvliegjes die in Los Angeles ontdekt zijn.
Dit zijn alle dertig nieuwe soorten bochelvliegjes die in Los Angeles ontdekt zijn. Foto Kelsey Bailey

Op elke straathoek kan een nieuwe diersoort schuilen, als je maar goed zoekt. Insectenkundigen ontdekten in de stad Los Angeles dertig nieuwe vliegjes. Het zijn soorten die nooit wetenschappelijk beschreven waren. En ze waren binnen drie maanden verzameld, met insectenvallen in achtertuinen en stadsparken.

Het Natural History Museum of Los Angeles County maakte de vondst woensdag bekend. Het artikel met de beschrijving van de vliegjes verschijnt volgende week in Zootaxa.

De aanstichter van het project was entomoloog Brian Brown, een in zijn vak beroemde kenner van bochelvliegjes (Phoridae). Hij had met een collega gewed dat hij in een willekeurige tuin in LA een nieuwe soort kon ontdekken. Het werden er dertig.

„Dat het er dertig zijn, verrast me, maar het klopt ongetwijfeld”, reageert vliegenspecialist Menno Reemer van EIS Kenniscentrum Insecten. Brown had zijn weddenschap goed gekozen. Reemer: „Bochelvliegjes zijn berucht. Er zijn heel veel soorten en die zijn heel moeilijk uit elkaar te houden.” De pietepeuterige vliegjes (0,5 tot 5 mm) zijn alleen uit elkaar te houden door onder een microscoop de mannelijke geslachtsdelen te ontleden. Zelfs insectenkundigen laten ze vaak links liggen. „Er zijn wereldwijd maar een paar specialisten.”

Insecten zijn veruit de soortenrijkste diergroep op aarde. Biologen schatten in 2011 in PLOS Biology dat er 7 à 9 miljoen diersoorten op aarde leven, waarvan 5 miljoen insecten.

In Nederland is het ook mogelijk om in de stad nieuwe insectensoorten te ontdekken. Het EIS, dat gevestigd is in museum Naturalis, hield in 2008 ter ere van haar 33,3-jarig jubileum een soortenzoekactie op het Leidse museumterrein.

In korte tijd hadden de opgetrommelde biologen (profs en liefhebbers) een onbekende soort schildwesp ontdekt. Ze vonden ook 12 andere insecten die nooit eerder in Nederland waren gezien, en 1.556 al bekende dieren, planten en schimmels.

En zo gaat het steeds. Zoals bij een zoektocht op de eilanden in de haven van de stad Boston, tussen 2005 en 2010. Entomoloog Brian Farrell van Harvard: „We vonden allerlei insecten die we nog niet uit de VS kenden.” Ze beschreven geen nieuwe soort. „Daar hebben we niet specifiek naar gezocht. Maar als je specialisten in obscure diergroepen ergens laat zoeken, vinden ze overal nieuwe soorten.”

Denk aan nematoden (wormpjes) en kleine kevertjes, zegt Farrell. En vliegjes, mugjes en parasitaire wespjes, voegt Reemer toe. Hij denkt dat wel dat in Europa al meer soorten beschreven zijn dan in de VS. „In Europa zijn meer amateurentomologen actief. Maar vooral als je naar Zuid- en Oost-Europa gaat, is nog veel niet onderzocht.”