ABN-top die afziet van hoger loon

De raad van bestuur (RvB) van ABN Amro ziet af van de omstreden salarisverhoging. Dat melden de leden in een verklaring.

1 Waarom?

Vorige week ontstond er ophef over de verhoging van de salarissen van zes van de zeven bestuursleden van de bank. Zij kregen er allemaal 100.000 euro bij in 2014, waarmee hun totale salaris uitkwam op ruim 7 ton. Alleen topman Gerrit Zalm kreeg geen verhoging. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) stelde daarom vrijdag zijn besluit tot een beursgang van de bank uit, na druk vanuit de Tweede Kamer.

2 Beursgang?

Het kabinet had voor het einde van maart een besluit willen nemen over de verkoop van de bank, die in handen van de Staat is, maar die stap wordt uitgesteld vanwege ophef over de salarisverhoging die de top van ABN kreeg. Dat schreef minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zaterdag aan de Tweede Kamer. Eerder weigerde ABN nog de verhoging terug te draaien, blijkt uit een brief van de raad van commissarissen. Daarin wordt de verhoging verdedigd. Dijsselbloem zei eerder dat hij niets tegen de salarisverhoging kon doen omdat het om afspraken uit 2011 ging die hij niet kon terugdraaien.

3 Hoe gaat het nu verder?

Minister Dijsselbloem beantwoordt deze week Kamervragen. Een debat zal vermoedelijk na Pasen plaatsvinden. Daarna zou het snel kunnen gaan. Dijsselbloem laat weten dat hij de stap van het bestuur verwelkomt. Na afronding van het overleg met de Kamer, buigt het kabinet zich opnieuw over de start van de beursgang.