Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Pop-up Centre Pompidou

Het Centre Pompidou heeft zaterdag een pop-upvestiging geopend in de Zuid-Spaanse stad Malaga. Het tijdelijke museum, dat vooralsnog vijf jaar open blijft, is gehuisvest in een gebouw half onder de grond, het in 2013 gebouwde ‘El Cubo’, in de buurt van de jachthaven.

In 2010 opende het Centre Pompidou al een vestiging in het Noord-Franse Metz, maar die is permanent. Malaga heeft 7 miljoen euro geïnvesteerd in El Cubo en zal het Centre Pompidou jaarlijks een vergoeding betalen van 1 tot 1,5 miljoen euro voor het maken van de tentoonstellingen. Het stadsbestuur hoopt dat het nieuwe museum in vijf jaar tijd 20 miljoen euro aan extra inkomsten voor de stad zal genereren. In Malaga wonen 1 miljoen mensen en komen jaarlijks 4 miljoen toeristen.

De dependance krijgt 90 kunstwerken te leen uit de collectie van het moedermuseum in Parijs, die 100.000 werken telt. Er zal werk te zien zijn van kunstenaars als Francis Bacon, Chagall, Magritte, Max Ernst, Brancusi en Picasso, die in de stad geboren werd, maar ook van hedendaagse kunstenaars als de Nederlandse fotograaf Rineke Dijkstra.

De opstelling zal om de twee jaar veranderen. Daarnaast komen er korte, tijdelijke tentoonstellingen en evenementen gewijd aan dans, film en videokunst. (AFP)