Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

De nieuwe Jon Stewart heet Trevor Noah en komt uit Zuid-Afrika

Trevor Noah tijdens zijn optreden in The Daily Show op 20 maart.
Trevor Noah tijdens zijn optreden in The Daily Show op 20 maart. Foto screenshot YouTube

De echte adepten kenden hem al, maar voor de rest van de wereld is het een grote verrassing. Trevor Noah, een Zuid-Afrikaanse comedian, volgt Jon Stewart op als presentator van The Daily Show. Dat heeft televisiezender Comedy Central vandaag bekendgemaakt.

Een interview van vijf minuten, meer is het niet. Het debuut van de 31-jarige Noah in The Daily Show op 5 december 2014 is niet echt gedenkwaardig te noemen, al heeft Noah wel wat te interessants te zeggen over de politie in Amerika naar aanleiding van de rellen in Ferguson:

“I never thought I’d be more afraid of police in America than in South Africa. It kind of makes me a little nostalgic for the old days, back home.”

Grote onbekende

Twee bezoekjes als ‘international correspondent‘ later en Noah is de nieuwe presentator van de show. Jon Stewart, hét gezicht van de show, maakte in februari bekend na zeventien jaar te stoppen.

Twitter avatar Trevornoah Trevor Noah No-one can replace Jon Stewart. But together with the amazing team at The Daily Show, we will continue to make this the best damn news show!

Noah geldt als een grote onbekende voor het Amerikaanse televisiepubliek. Naast zijn drie fragmenten in The Daily Show en hier en daar een gastoptreden bij enkele latenightshows is hij nauwelijks op televisie geweest in de Verenigde Staten.

Maar in eigen land geldt Noah, met een Zuid-Afrikaanse zwarte moeder en een Zwitserse blanke vader, als een beroemd grappenmaker. Hij heeft er een eigen radioshow, speelt een rol in een bekende soap en treedt geregeld op in grote amusementsprogramma’s. Zijn eigen comedyshows trekken wereldwijd veel publiek, ook in Amerika. De voorbereidingen voor een van zijn shows zijn vastgelegd in de documentaire You Laugh but it’s True, die in zijn geheel is te zien op Netflix.

Afrika en schaken

Wie de paar optredens van Noah op Amerikaanse televisie bekijkt ziet dat zijn afkomst een grote rol speelt in de grappen die hij maakt. Zijn ouders mochten volgens de apartheidsregels van het toenmalige Zuid-Afrikaanse regime niet bij elkaar zijn. Zijn vader staat dan ook niet op zijn geboortecertificaat. Noah spreekt zes talen, een vaardigheid die hij regelmatig gebruikt in zijn shows. Bij The Daily Show mocht hij komen praten over - uiteraard - Afrika en Nigeria, maar ook een keertje over schaken:

Het was voor de leiding van Comedy Central, de televisiezender die The Daily Show maakt, blijkbaar genoeg om Noah de begeerde plek van Stewart te geven. Noah werd niet genoemd als een van de kandidaten om Stewart op te volgen. Velen vonden dat het tijd was om een comédienne de kans te geven. Samantha Bee en Jessica Williams golden als kanshebbers. Maar Noah was volgens Michele Ganeless, de topvrouw van Comedy Central, de beste persoon voor de baan. Tegen The New York Times zegt ze:

“We hebben met mannen gepraat. We hebben met vrouwen gepraat. Noah was de beste kandidaat. Je hoopt niet de volgende Jon Stewart te vinden - die is er niet. Dus ons doel was om iemand te vinden die iets opwindends en nieuws en anders brengt.”

Geen gemakkelijke taak

Noah zal geen gemakkelijke taak hebben als vervanger van Stewart. Met hem als presentator groeide het satirisch bedoelde programma uit tot een belangrijk cultureel en politiek fenomeen, waarin iedereen op de hak wordt genomen. Veel Amerikaanse jongeren volgen de show voor hun informatievoorziening, omdat ze vinden dat in het gepolariseerde Amerikaanse medialandschap geen beter alternatief te vinden is. De show, die negentien Emmy awards won, wordt dagelijks door ruim een miljoen Amerikanen bekeken en ook daarbuiten goed gevolgd.

Maar Noah is niet bang, zo blijkt uit een interview met The New York Times. Laat die kritiek maar komen, zegt hij:

“We leven in een wereld waar sommige mensen nog steeds zeggen dat Beyoncé niet kan zingen. Het is duidelijk dat ook ik eraan moet geloven.”