Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De meestgedeelde artikelen op internet in één beeld - schat aan mooie verhalen

De interactieve kaart met artikelen die het meest zijn gelezen.
De interactieve kaart met artikelen die het meest zijn gelezen. Foto: screenshot via fundersandfounders.com/

De meestgedeelde verhalen op internet gevisualiseerd onder één grote hersenpan: op deze interactieve kaart kun je zíén welke verhalen afgelopen jaar populair waren op internet. De website Funders and Founders verzamelde data van de meestgedeelde artikelen van alle Engelstalige kwaliteitsmedia ter de wereld en maakte een mooi beeld van het resultaat van hun onderzoek.

Elk artikel een eigen hokje

Op de interactieve kaart zijn de populairste artikelen vormgegeven als hokjes in iemands gedachten: elk populair artikel heeft een eigen hokje in de getekende schedel. Het fijne aan dit beeld is: het maakt in één oogopslag duidelijk dat er op internet meer wordt bekeken dan kattenfilmpjes, achterklap over Kim Kardashian en berichten over One Direction (€).

Wat opvalt als je naar de verzameling populaire artikelen kijkt, is dat het geen vluchtige verhalen zijn, maar stukken die focussen op grotere thema’s zoals kinderen en opvoeding (“American schools are training kids for a world that doesn’t exist” van Wired), zelfverbetering (“What Mentally Strong People Avoid” van zakenblad Forbes en “Detox is a myth” van The Guardian) en persoonlijke verhalen (“This is what happened when I drove my Mercedes to pick up food stamps” van The Washington Post.)

Parels uit Engelstalige media

Mocht je geen tijd hebben om alle vakjes in de hersenpan aan te klikken en de bijbehorende artikelen te lezen, dan is dit in elk geval één pareltje voor op je leeslijst: “Invisible Child. Girl in the Shadows: Dasani’s Homeless Life“. Een indrukwekkend portret van een dakloos meisje, gepubliceerd door The New York Times.

En dat is het interessante aan deze tool: het is een klein bibliotheekje vol mooie verhalen uit gerespecteerde media. Daarom: heb je een uurtje over, surf dan naar deze kaart en laat je verrassen door een goed verhaal.