Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Boeken

Open boek - David Eggers: ik lees het liefst in bad

In deze nieuwe rubriek vragen we elke week een schrijver naar zijn of haar boekensmaak. We trappen af met Dave Eggers (45), de schrijver van Wat is de wat en De cirkel.

Welk boek ben je nu aan het lezen?

How I Killed a Century van Flore Vasseur.”

Waar lees je het liefst?

„In bad.”

Welke schrijver benijd je?

„Derek Walcott. Hij woont op St. Lucia [Caribisch eiland, red]. Het lijkt me heerlijk om daar nu te zijn.”

Wanneer stop je met het lezen van een boek?

„Als het badwater te koud wordt.”

Bestaat er een essentieel onderdeel dat iedere goede roman bezit?

„Dat denk ik niet. Bijna iedere roman die ik goed vind, werkt op zijn eigen manier, zingt dankzij een vreemde alchemische reactie. Dat is niet te plannen, of in elkaar te zetten. Van sommige boeken ga je houden, zoals je van een levend iets houdt. Recent las ik twee boeken van dezelfde schrijver. De een had een luid kloppend hart, de ander niet. Het is lastig uit te leggen waar dat exact door komt.”

Welk boek moet iedere ouder aan zijn kind voorlezen?

Ferdinand de Stier van Munroe Leaf is een geweldig boek met waarschijnlijk de beste illustraties - van Robert Lawson - van welk kinderboek dan ook. Belangrijk is de goed verhulde boodschap van het boek: zelfs als we gemaakt zijn om strijd te leveren, zoals stieren (of mensen), betekent dat niet dat we daar voor moeten kiezen.”

Wat is volgens jou de beste boekverfilming?

„Dat moet The Godfather zijn. Toch denk ik dat we nu tot het besef aan het komen zijn dat de meeste boeken niet in 90 tot 120 minuten te stoppen zijn. De geweldige recente verfilmingen van Wolf Hall en Olive Kitteridge bewijzen dat romans vaak meer ruimte nodig hebben. Romans zullen vaker uitgroeien tot miniseries denk ik. En dat is voor iedereen beter.”

Wat is je favoriete literaire karakter?

„Walt Whitman uit Grasbladeren. Alle vrouwen in de boeken van Lorrie Moore. En kapitein Ahab.”

Zit er een systeem in je boekenkasten?

„Sommige zijn alfabetisch gerangschikt. Maar de meeste boeken staan in instabiele stapels op de grond. Ik moet nodig nieuwe kasten bouwen.”

Wat is je favoriete schrijver?

„Saul Bellow.”

Herlees je boeken?

„Zeker. Ik herlees jaarlijks Bellow’s Herzog. Het werk van Nabokov herlees ik voortdurend. Ik herlees Walt Whitman. Niet dat ik iedere boek helemaal herlees. Er zijn titels die ik doorblader om mijzelf eraan te herinneren dat er veel kan gebeuren in één bladzijde, of zelfs in één zin.”

Wat is het ergste dat je ooit met een boek hebt gedaan?

„Het is me een aantal keer overkomen dat ik tijdens het kamperen een boek in het kampvuur heb moeten gooien omdat het brandhout op was.”

Over welk onderwerp wil je in de toekomst nog een boek schrijven?

„Het beter organiseren van kampeeruitjes zodat ik geen boeken meer hoef te verbranden om warm te blijven.”

Welk schrijver is ten onrechte in de vergetelheid geraakt?

„Daarvoor kom ik terug bij Bellow. Hij won de Nobelprijs, maar wordt hier in de Verenigde Staten - en elders ben ik bang - weinig gelezen. Om te zeggen dat we Bellow vergeten zijn, gaat misschien wat ver. Maar iedereen zou een boek van hem moeten proberen. Hij is grappig, goddeloos, diepzinnig en zijn gebruik van de Engelse taal is verbluffend. En hij komt uit Chicago.”

Wat is het eerste boek dat je als kind las? Dat je je kunt herinneren tenminste.

„Ik herinner me een Sesamstraatboek waarin Grover, de pluizige blauwe Muppet, de lezer ervan probeert te weerhouden de bladzijde om te slaan. Doe je dat wel, gebeurt er iets verschrikkelijks in het boek. Opvallend meta voor een kinderboek. Om maar te zwijgen over het bizarre sadisme van het kind, dat Grover pijn doet zodra het de bladzijde omslaat. Maar het blijft een klassieker.”

Welk boek heb je tot je eigen schande nog niet gelezen?

„Teveel om op te noemen. Terwijl ik hier zo zit word ik, vanuit de boekenkast aan de overkant van de kamer, bespot door een editie van Middlemarch.”

Wat is het eerste boek dat je gaat lezen?

„Nu moet ik natuurlijk Middlemarch zeggen, hoewel ik zeker weet dat ik daar de komende tijd niet aan toe ga komen. Ik wil Vergeten reus lezen, van Kazuo Ishiguro.”