In beeld

Dansen op stand op het Tulpenbal

Twintigers en dertigers in rokkostuum en avondjurk walsten afgelopen zaterdag op het eerste Tulpenbal. Een nieuwe generatie jongelui is op zoek naar gelijkgestemden. Baljurken ruisen, armbanden glitteren om polsen in lange handschoenen. Sommige vrouwen dragen fonkelende tiara’s in hun opgestoken haar. De mannen draaien hun quadrilles in rokkostuum. Sommige pakken zijn nog van hun vaders, grootvaders of overgrootvaders geweest. De meeste gasten op dit bal zijn tussen de twintig en de dertig jaar. Jong, dus. Het Tulpenbal, afgelopen weekend voor het eerst gehouden in Leiden, is nadrukkelijk niet modern. Het wil een echo zijn van de tijd dat adellijke families op Europees niveau elkaars feesten bezochten. Drie studenten kregen vorig jaar tijdens een bezoek aan een bal in Tsjechië het idee om in Nederland een bal voor volwassenen te organiseren. Onder de aanwezigen zijn veel kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van baronnen, prinsessen, jonkers en graven. Lang niet iedereen heeft een titel – adel trouwt inmiddels niet meer alleen met adel – maar de traditie van de bals kennen velen van huis uit. Als tiener gingen veel van hen al naar het Debutantenbal in Den Haag. Kaarten voor het Tulpenbal zijn niet zomaar te koop, je moet uitgenodigd worden, via via. Een van de doelen van het festijn is de inzameling van geld voor goede doelen.
Leiden, 28 maart: het eerste deel van het Tulpenbal.
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien