Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Daar gaat je autodeur

Foto GHULAMULLAH HABIBI/EPA
Foto GHULAMULLAH HABIBI/EPA

Je zou denken aan breedbeeld-tv’s, dakbedekking of zonnepanelen als je afgaat op de vorm. Maar de Afghaanse jongens op deze foto dragen in het buitenland gefabriceerde auto-onderdelen. Ze smokkelen de pakketten op hun rug vanuit Afghanistan over bergpas Toorkham, de grensovergang naar de door tribale stammen bestierde provincie in Pakistan. De streek staat bekend als smokkelroute voor cosmetica, voedsel, aardewerk en reserve-onderdelen voor auto’s. Naar schattingen van de Pakistaanse krant Dawn zijn er zo’n 2.000 kinderen tussen de 7 en 15 jaar die door professionele bendes worden ingezet. De jonge smokkelaars dragen de reserveonderdelen op hun rug langs een twee kilometer lange, moeilijk begaanbare, strook door het bergachtige gebied. Ze riskeren hun leven voor een schamele beloning. Het grootste deel van de tijd worden ze gevangengenomen door lokale agenten die ze moeten omkopen in ruil voor hun vrijheid.