Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Co-piloot Germanwings vroeger suïcidaal, nog geen motief

De co-piloot van Germanwings die vorige week mogelijk met opzet een Airbus met 150 liet crashen, had voordat hij piloot werd suïcidale neigingen, maar voor zover bekend niet recentelijk. Dat zegt de procureur die verantwoordelijk is voor het onderzoek.

Openbaar aanklager Christoph Kumpa spreekt journalisten toe voor zijn kantoor in Düsseldorf.
Openbaar aanklager Christoph Kumpa spreekt journalisten toe voor zijn kantoor in Düsseldorf. EPA / Rolf Vennenbernd

De co-piloot van Germanwings die vorige week mogelijk met opzet een Airbus met 150 inzittenden liet crashen, had voordat hij piloot werd suïcidale neigingen, maar voor zover bekend niet recentelijk. Dat zegt de procureur die verantwoordelijk is voor het onderzoek.

Co-piloot Andreas Lubitz (27) werd voordat hij zijn vliegbrevet haalde langere tijd behandeld door een psychotherapeut. De aanklager vond “een nota over zelfmoordneigingen”. Na die behandeling bezocht hij meerdere malen een dokter, maar er zijn geen meldingen meer gemaakt van suïcidaal of agressief gedrag.

Volgens de autoriteiten heeft Lubitz tijdens een vlucht van Barcelona naar Dusseldorf met een Airbus A320 vorige week de kapitein expres buitengesloten en negeerde hij diens oproep om de cockpitdeur te openen. Daarna bracht hij het toestel handmatig tot crashen. Alle 150 inzittenden kwamen om.

Er zijn nog altijd geen aanwijzingen voor het motief van de co-piloot voor zijn daad, zegt de aanklager. Ook zijn er geen aanwijzingen dat hij fysiek niet in orde was; ook niet wat betreft zijn zicht, wat dit weekend door diverse media werd gemeld.

Werkgever weet vaak niet of piloten stabiel zijn

Als je piloot wil worden, krijg je een strenge medische controle. Maar als je eenmaal piloot bent, weet je werkgever vaak niet of je stabiel genoeg bent om te vliegen, schreef onze redacteur Jannetje Koelewijn vorige week in NRC Handelsblad (€):

“Ogen, oren, hart, longen. De medische keuring van piloten is streng, en ook de technische en communicatieve vaardigheden worden voortdurend geoefend en getest. Veiligheidsdiensten controleren of piloten niet in aanraking komen met de politie. Maar in de gaten houden of iemand een depressie ontwikkelt of misschien zelfs suïcidaal wordt, daar hebben luchtvaartmaatschappijen geen systeem voor.”

Lees ook in NRC Handelsblad ‘Wat als een piloot depressief is?’ (€)