Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Chinees veroordeeld voor ‘uitlokken van problemen’ om baard

Xinjiang, de autonome regio in het noordwesten van China.
Xinjiang, de autonome regio in het noordwesten van China. Foto Reuters / China Daily

Een Chinese man is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf omdat hij een baard heeft laten staan. Een rechter in de autonome regio Xinjiang, in het noordwesten van China, vindt dat de 38-jarige man daarmee problemen heeft uitgelokt, aangezien baarden worden geassocieerd met extremisme. Dat meldt de krant South China Morning Post.

Hoewel het niet wettelijk verboden is, worden mannen ontmoedigd om een baard te laten staan. De lokale autoriteiten in Xinjiang begonnen een jaar geleden een campagne tegen baardgroei onder de naam Project Schoonheid. De veroordeelde man is veroordeeld voor het “uitlokken van problemen”, Hij zou “meerdere waarschuwingen” hebben ontvangen, voordat hij uiteindelijk gearresteerd werd.

Gezicht bedekt met sluier

De echtgenote van de man moet eveneens de gevangenis in. Zij kreeg twee jaar cel, omdat ze haar gezicht bedekte met een sluier en een boerka droeg. Ook dat heeft niet de voorkeur in Xinjiang, waar voornamelijk islamitische Oeigoeren wonen. Sinds begin dit jaar is in Xinjiang een aantal mensen veroordeeld die de regels met betrekking tot het dragen van baarden en boerka’s hebben overtreden.

De regio Xinjiang