Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Brieven

Illustratie Dario Castillejos

Ze ondergraaft eigen stuk

Hoe duidelijk kun je je eigen stelling ondergraven? In haar opiniestuk ter verdediging van TTIP in NRC van 26/3 schrijft mevrouw Ploumen letterlijk dat er „duidelijke garanties (sic!) voor het behoud van beleidsruimte van overheden moeten komen [...]”. Met andere woorden, TTIP is doorslaggevend, maar we gaan heus wel kijken of we de democratische overheden nog een klein beetje kunnen beschermen nu ze – mijn interpretatie – hun zeggenschap verliezen.

Mevrouw Ploumen, hartelijke dank voor uw steun in de strijd tegen dit volstrekt ondemocratische verdrag dat nog meer macht bij de multinationals legt.

Klimaat

Produceer in Noord-Afrika

Bij de Provinciale Statenverkiezingen hebben energie en klimaat bepaald geen hoofdrol gespeeld. Af en toe doken ze op bij een debat tussen Pechtold en Wilders. Volgens D66 moet Europa energieonafhankelijk worden. Wat hier pijnlijk naar voren komt is dat de D66 richtingwijzer ‘denk en handel internationaal’ minder belangrijk wordt als angst voor instabiele landen en Poetin zwaar gaat meewegen.

Net buiten Europa, in Noord-Afrika zijn veel zon en veel goedkope ruimte. Ondanks technische obstakels liggen daar kansen om kosteneffectief grootschalig duurzame energie en grondstoffen te produceren. De grote investeringen zouden de mislukte Arabische lente een tweede kans geven. Het bijproduct, armoedebestrijding met werk en welvaart, ontmoedigt keuzes voor extremisme en maakt samenlevingen stabieler.

Energiepolitiek is techniek, natuurkunde maar vooral veel economie. Clinton zei het al: It's the economy, stupid.

Daniel Veenhuijsen

Pilotenprotocol

Ook vroeger cockpit al dicht

In Waarom bleef de cockpit dicht? (26/3) wordt vermeld dat tot 9/11 de cockpitdeur openstond.

Van 1979 tot 1983 vloog ik als KLM-hofmeester kort verband (met Moskou-visum). KLM wilde graag gebruik maken van de kortere Siberische route naar Tokio. Dit had tot gevolg dat KLM met Aeroflot ging samenwerken. De vlucht vanaf Schiphol vond plaats met een DC 9, in Moskou werd overgestapt in een Iljoesjin II-62 van Aeroflot. Dat betekende Sovjetvliegers en enkele Aeroflotstewardessen met in ieder geval een KLM-hofmeester. Onder gunstige omstandigheden kon de vlucht non-stop Moskou–Tokio vice versa plaatsvinden, als het weer niet meezat was een tussenlanding in Novosibirsk noodzakelijk. De cockpitdeur was altijd hermetisch afgesloten en 1 van de 4 cockpitbemanningsleden kwam om de paar uur enkele flessen coca cola halen. Eten kregen ze in ieder geval niet vanuit de pantry.

Leon de Groot

Matthäus Passion

Bach is een merk geworden

Het onbewuste moet gereinigd worden volgens Heleen Crul door met Pasen naar Bach te luisteren (25/3). Pasen, het lentefeest. Haar betoog over het ontkerkelijkte Nederland dat de religie uit gewoonte weer opzoekt klopt niet.

Mensen die ouder worden weten dat hun idealen op de schroothoop terecht zijn gekomen door eigenbelang. Geen wraak maar een nieuwe weg om te laten zien dat het goede nooit zal sterven, wat wij ook vernielen. Dat is de boodschap van Goede Vrijdag. Maar we weten maar weinig van de Matthäus. De meeste mensen zaten vijftig jaar geleden een eitje met waterverf te eten met Pasen, de elite van Nederland ging naar de Matthäus Passion in Naarden. Het bevoorrechte deel kon zich een kaartje permitteren.

Bach is een merknaam geworden in de paastijd. Die natuur, vruchtbaarheid, het licht, het is de poëzie van de supermarkt net zoals de paashaasjes.

Cora Duin