Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Panda’s ontmoeten elkaar stiekem in het bos als niemand kijkt

Foto Thinkstock

Panda’s zoeken elkaar ook buiten de paartijd op in het bos. Dat ontdekten de Amerikaanse promovenda Vanessa Hull en Chinese collega’s. Ze deden vier pandavrouwtjes en een mannetje in een Chinees natuurgebied een halsband met gps om. Zo ontdekten ze „intensieve interpanda-interacties”. Dat schrijven ze in hun artikel dat vrijdag online verscheen in Journal of Mammalogy.

De biologen volgden de reuzenpanda’s tussen 2010 en 2012. Vooral het mannetje kwam in augustus en september vaak in de buurt van twee vrouwtjes. Hull vermoedt dat de panda’s er in de herfst een „pseudo-paartijd” op nahouden – panda’s paren in het voorjaar. Maar het kan ook zijn dat het mannetje en de vrouwtjes familie zijn. Dat zou betekenen dat verwante panda’s bij elkaar in de buurt blijven als ze volwassen zijn.

Reuzenpanda’s eten veertien uur per dag bamboe en verder slapen ze vooral. Erg beweeglijk zijn ze dan ook niet. Het leefgebied van elk van de vijf panda’s besloeg 4 tot 6 km2. Daarbinnen zitten ze vooral in de gebiedjes met verse bamboestruiken. Dat is ook wat panda’s in dierentuinen willen. Mocht Nederland ooit nog een panda te leen krijgen van de Chinese overheid: graag in de dierentuin een bos met bomen én liefst meerdere soorten bamboe. En rust. Andere panda’s prima, maar niet in hetzelfde hok.

Hull promoveerde vorig jaar aan Michigan State University. Ze ontdekte ook dat paarden panda’s in de weg zaten, in het Wolong Natuurpark waar zij onderzoek deed. Boeren hielden steeds meer paarden en lieten die illegaal in het bos grazen. Daar aten de paarden geen gras, maar bamboe.

Naar aanleiding van Hulls onderzoek zijn alle paarden verwijderd, maar er duiken nu geiten op in pandagebied. Hulls onderzoek is de eerste zenderstudie met panda’s in twintig jaar. De Chinese overheid verbood van 1995 tot 2006 zenderonderzoek bij panda’s, omdat het de dieren zou schaden.