Auto rijdt in op poort hoofdkwartier van NSA - één dode

Het NSA-hoofdkwartier op archiefbeeld.
Het NSA-hoofdkwartier op archiefbeeld. Foto AFP / Saul Loeb

In de VS is een auto vol ingereden op de toegangspoort van het hoofdkwartier van de National Security Agency (NSA) in de staat Maryland. Eén man is vervolgens doodgeschoten door een bewaker. Een andere man raakte ernstig gewond, meldt CNN.

Twitter avatar CarolCNN Carol Costello #BREAKING Was the incident at #NSA headquarters intentional? Police investigating reports one dead, one injured http://t.co/FBHMMrX3i4

Volgens de FBI gaat het niet om een terreurdaad. De dienst heeft de zaak in onderzoek. De twee daders zouden zijn verkleed als vrouwen, aldus een functionaris tegen persbureau AP.

Rond half tien probeerde een bestuurder de poort van het kantoor in Fort Meade te rammen. De politie was al snel in groten getale aanwezig en de beveiligde weg naar het hoofdkwartier is afgesloten. Meer details zijn momenteel nog niet bekend.

De NSA is misschien wel de grootste inlichtingendienst ter wereld, en in elk geval de machtigste, schreef NRC eerder. De NSA is minder bekend dan de CIA en de FBI, maar zeker niet minder belangrijk. Het hoofdkwartier, Fort Meade, ligt in de bossen bij Washington.

Rond het zwarte, glanzende hoofdgebouw staan nog eens een paar honderd gebouwen die bij de inlichtingendienst horen. Via een speciale en beveiligde toegangsweg rijden dagelijks tienduizenden Amerikanen naar het terrein om informatie te vergaren. Officieel is de omvang van de NSA geheim, maar schattingen lopen uiteen van 30.000 tot 40.000 werknemers.

Dit bericht wordt bijgewerkt zodra er nieuwe informatie is.

Lees ook uit NRC: Vijf vragen over inlichtingendienst NSA (€)