Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Assad: IS alleen maar sterker geworden sinds aanvallen VS

Een poster van Bashar al-Assad in Idlib.
Een poster van Bashar al-Assad in Idlib. Foto Reuters / Ammar Abdallah

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) is sinds het begin van de door de Verenigde Staten geïnitieerde bombardementen in Syrië en Irak alleen maar sterker geworden. Dat heeft de Syrische president Assad gisteren gezegd in een interview met de Amerikaanse zender CBS. IS rekruteert volgens hem zo’n duizend nieuwe strijders per maand in Syrië.

Assad gaf antwoord op de vraag of zijn regime profiteert van de bombardementen van de VS en de internationale coalitie in Syrië.

“Soms zou je op lokaal niveau profijt kunnen hebben, maar over het algemeen, als je praat over IS, is IS groter geworden sinds het begin van de aanvallen.

“Ook in Irak en Libië groeien ze en vele andere terreurgroepen die gelieerd zijn aan Al-Qaeda hebben hun steun aan IS uitgesproken. Dat is de situatie.”

Assad ‘voelt’ draagvlak

De Amerikaanse regering wil dat er een einde komt aan de Syrische burgeroorlog, die in 2011 begon met een grotendeels vreedzame opstand tegen Assad. De Syrische president was in de visie van Washington lange tijd geen onderdeel van het vredesplan. De prioriteit van het Witte Huis is nu echter de strijd tegen IS, de sunnitische terreurgroep die delen van Syrië en Irak heeft ingenomen en waar ook Assad tegen vecht.

Assad zei in het interview met CBS dat hij pas opstapt als hij geen draagvlak meer heeft. “Wanneer ik de Syrische belangen en waarden niet meer vertegenwoordig”, zei hij volgens persbureau Reuters. Hoe hij weet dat hij dat nu, na tienduizenden Syrische burgerdoden, nog doet? “Ik bepaal dat niet. Ik voel dat. Ik ben met ze in contact.”

Bekijk de trailer van het interview:

In de media

De Syrische president presenteert zich in interviews graag als het redelijke alternatief voor IS, schreef Midden-Oosten-redacteur Toon Beemsterboer vorige maand.

Assad zei tegen de BBC dat hij nu al via de Iraakse regering op de hoogte wordt gehouden van de luchtaanvallen op IS boven zijn grondgebied; algemene informatie, van directe samenwerking is geen sprake.

De BBC-interviewer vroeg het op de man af: wilt u onderdeel worden van de coalitie? Assad zei dat hij pas met de VS wil praten als ze stoppen met het steunen van “terroristen”, zoals hij alle rebellen consequent noemt.

Beschuldigingen dat zijn leger barrel bombs (goedkope bommen, gemaakt van bijvoorbeeld olievaten, gascilinders en watertanks, gevuld met explosieven en schroot) gebruikt deed Assad af als “kinderachtig”. De zeer onnauwkeurige wapens worden vanuit helikopters op woonwijken en rebellenbolwerken geworpen. Volgens mensenrechtenorganisaties vallen door al dat schroot vooral burgerdoden. Assad ontkende tegenover de BBC simpelweg: “Er zijn geen vatbommen, we hebben geen vaten.”

Vandaag komen echter berichten binnen dat in Idlib, in het westen van Syrië, vatbommen met chloor zijn gebruikt door regeringstroepen. De stad werd zaterdag veroverd door een alliantie van Syrische rebellen- en terreurgroepen, waaronder Jabhat Al-Nusra, Jund al-Aqsa en Jaish al-Sunna, meldde het nieuwsnetwerk Al Jazeera.

Twitter avatar ScottLucas_EA Scott Lucas #Syria Daily: Claims - #Assad air force drops 6 barrel bombs w chlorine on #Idlib after losing city http://t.co/NNkGLpXeO0