Dit is een artikel uit het NRC-archief

Koningshuis

‘Arabische coalitie blokkeert havens in Jemen voor Houthi’s’

Een Jemenitische soldaat houdt de wacht terwijl een fregat van de Chinese marine de haven van Hodeidah verlaat. Vandaag werden Chinezen uit verschillende belaagde steden geëvacueerd.
Een Jemenitische soldaat houdt de wacht terwijl een fregat van de Chinese marine de haven van Hodeidah verlaat. Vandaag werden Chinezen uit verschillende belaagde steden geëvacueerd. Foto EPA

Oorlogsschepen van de door Saoedi-Arabië aangevoerde coalitie hebben de havens van Jemen geblokkeerd, om te voorkomen dat de Houthi-rebellen wapens en strijders kunnen in- of uitvoeren. Dat meldt een woordvoerder van de coalitie vanuit Riad tegenover persbureau AP.

Saoedi-Arabië voert sinds vijf dagen bombardementen uit op de Houthi’s, die een groot deel van Jemen controleren van het uiterste noorden tot en met het gebied onder hoofdstad Sanaa. De Saoedische koning heeft nogmaals verklaard dat de militaire interventie niet zal stoppen voor Jemen weer veilig is en de Houthi-rebellen een halt toe is geroepen.

Arabisch leger moet invloed Iran terugdringen

De leiders van de Arabische Liga hebben gisteren op een topontmoeting in het Egyptische Sharm el-Sheikh de oprichting aangekondigd van een Arabisch leger. Het legerplan behelst een snelle-interventiemacht van 40.000 soldaten die haar thuisbasis in Kairo of Riad zal hebben. Nabil Elaraby, hoofd van de Arabische Liga, zei dat de troepenmacht kan worden ingezet op verzoek van elk Arabisch land dat bedreigd wordt.

Onze correspondent Gert van Langendonck vandaag in NRC:

“Het lidmaatschap van het Arabische leger wordt vrijwillig en volgt dus niet automatisch uit het lidmaatschap van de Arabische Liga. Dat doet vermoeden dat het niet zozeer een pan-Arabisch leger wordt, als wel een coalitie van sunnitische landen die gemeen hebben dat zij de invloed van het shi’itische Iran vrezen.”

300315bui_jemen_ig152

De Houthi-rebellen, die gesteund worden door oud-president Saleh, pleegden eerder dit jaar een staatsgreep. De afgelopen tijd veroverden ze steeds meer gebied en rukten ze op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Hadi zich had verschanst nadat hij vorige maand Sanaa moest ontvluchten. De president wist daarop te ontkomen naar Saoedi-Arabië en vloog naar Egypte om de bijeenkomst van de Arabische Liga afgelopen weekend bij te wonen.

jemen

Lees ook Even bijpraten: militaire interventie in Jemen, wat is daar aan de hand? en uit NRC: Arabisch leger moet invloed Iran in de regio terugdringen / Gevaarlijke interventie Jemen (€).