Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Arabisch leger moet invloed Iran in de regio terugdringen

Vliegtuigen, schepen en grondtroepen tegen Houthi-rebellen
Vliegtuigen, schepen en grondtroepen tegen Houthi-rebellen

De leiders van de Arabische Liga hebben op een topontmoeting in het Egyptische Sharm el-Sheikh de oprichting aangekondigd van een Arabisch leger. De beslissing komt op een moment dat een coalitie van tien Arabische landen de oorlog verklaart aan de Houthi-rebellen in Jemen, die de steun hebben van het shi’itische Iran.

Het legerplan behelst een snelle-interventiemacht van 40.000 soldaten die zijn thuisbasis in Kairo of Riad zal hebben. Nabil Elaraby, hoofd van de Arabische Liga, zei in Sharm el-Sheikh dat de troepenmacht kan worden ingezet op verzoek van elk Arabisch land dat bedreigd wordt.

Egypte dringt al langer aan op zo’n interventiemacht, sinds het in februari luchtaanvallen uitvoerde tegen doelwitten van de Islamitische Staat in Libië. Vorig jaar liet Egypte al toe dat gevechtsvliegtuigen van de Verenigde Arabische Emiraten vanaf Egyptische vliegvelden doelwitten van de fundamentalisten in Libië bombardeerden.

Of zo’n Arabisch leger kans van slagen heeft moet nog blijken. Op papier hebben de Arabische landen al sinds 1950 een gezamenlijke defensiestrategie. Maar de Arabische Liga staat erom bekend dat zijn leden doorgaans zo grondig van mening verschillen dat zij het zelden eens worden.

Het lidmaatschap van het Arabische leger wordt vrijwillig en volgt dus niet automatisch uit het lidmaatschap van de Arabische Liga. Dat doet vermoeden dat het niet zozeer een pan-Arabisch leger wordt, als wel een coalitie van sunnitische landen die gemeen hebben dat zij de invloed van het shi’itische Iran vrezen.

Want het tweede thema op de top in de Egyptische badplaats was de oorlog in Jemen. Saoedi-Arabië voert daar sinds vorige week luchtaanvallen uit tegen de Houthi-rebellen die de Jemenitische president Hadi op de vlucht hebben gejaagd. Iran steunt met geld de Houthi’s, die verwant zijn aan de shi’ieten, maar nog niet militair.

Liga-leider Elaraby zei dat het Saoedische offensief zal voortduren tot alle Houthi-milities zich terugtrekken en hun wapens inleveren. Indien nodig worden ook grondtroepen ingezet.

De sunnitische landen vrezen ook dat een nucleair akkoord met Iran, gevolgd door verlichting van de sancties tegen Teheran, de grote shi’itische buur nog machtiger maakt.

Hoewel de slotverklaring vage verwijzingen bevat over ‘buitenlandse inmenging’, beschuldigde Elaraby Iran na afloop ondubbelzinnig van interventie in vele landen in de regio.