Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘AFM zoekt versterking bij grote accountantskantoren’

De monitorkamer van AFM in Amsterdam.
De monitorkamer van AFM in Amsterdam. Foto ANP / Juan Vrijdag

De Autoriteit Financiële Markten heeft de vier grote accountantskantoren (EY, KPMG, Deloitte, PwC) elk verzocht om tijdelijk twee ervaren accountants af te staan. Deze accountants gaan vanuit de AFM de kwaliteit van de ‘Big Four’ onderzoeken, schrijft het FD.

AFM-bestuurder Gerben Everts bevestigt het verhaal in de krant. De toezichthouder doet het verzoek vanwege de verbeterslag die in de sector moet worden doorgevoerd. Dat leidt niet alleen bij de accountantskantoren tot extra werkdruk, maar ook bij de AFM. De toezichthouder heeft weliswaar extra ruimte gekregen op de begroting om extra taken in te vullen, maar Everts ziet ook meerwaarde in mensen die overstappen vanuit de grote accountantshuizen zegt hij in de krant:

“De accountants die de overstap maken, nemen straks bij terugkeer in de sector de kennis die zij hier hebben opgedaan mee. Zij kunnen met een publiek oog kijken naar het functioneren van hun eigen organisatie.”

De AFM richt de werving op accountants die potentie hebben om partner of bestuurslid te worden bij hun bedrijf. Maar de grote kantoren staan vooralsnog niet te springen. Ze hebben zelf ook de handen vol om alle verbeteringen door te voeren.

Na verschillende schandalen met onder andere slechte controles heeft de sector vorig jaar onder druk van de politiek een plan opgesteld om de kwaliteit van de accountantscontrole te verbeteren. Een van de verbeteringen die de accountants doorvoeren is dat ze voortaan een uitgebreide verantwoording bij het jaarverslag schrijven waarin ze uitleggen wat ze precies hebben gecontroleerd en wat niet.

Lees ook bij NRCQ Accountants leggen voortaan uit wat ze doen (en waarom)