Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Vijf Nederlanders aangehouden bij Turks-Syrische grens’

Turkije heeft vijf Nederlanders aangehouden die de grens met Syrië wilden oversteken, zo meldt het Turkse leger.

Ze zouden zijn aangehouden in de provincie Hatay.

Ook zijn 92 Syriërs aangehouden die Turkije in wilden komen. Daarnaast werden diverse goederen in beslag genomen zoals sigaretten, tabak, levensmiddelen, kleding en wasmiddel. Ook op de Turks-Iraakse grens zijn mensen aangehouden die wilden oversteken.

Het OM en de de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid konden het bericht tegenover de NOS niet bevestigen.

Ongeveer 180 Nederlanders zijn naar Syrië vertrokken. Een kwart daarvan komt uit Den Haag, en ongeveer 35 zijn er inmiddels teruggekeerd. Het is niet bekend met welke bedoelingen de vijf opgepakte Nederlanders naar Syrië wilden reizen.