Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Auto- en motorsport

Max Verstappen pakt eerste punten in F1 en schrijft opnieuw geschiedenis

Verstappen vrijdag tijdens de eerste vrije training op het circuit van Maleisië.
Verstappen vrijdag tijdens de eerste vrije training op het circuit van Maleisië. Foto EPA / Diego Azubel

Na een teleurstellend begin van het seizoen heeft Max Verstappen vandaag tijdens de Grand Prix van Maleisië toch zijn eerste punten in de Formule 1 binnen. De Nederlander sloot zijn tweede wedstrijd af als zevende, een uitslag die hem zes punten oplevert. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel won de race.

De pas 17-jarige Verstappen vestigt daarmee het tweede record in korte tijd. Terwijl hij twee weken geleden al met afstand de jongste debutant in de Formule 1 werd, is hij nu ook de jongste coureur die in de punten rijdt. In de stand om het wereldkampioenschap staat Verstappen nu tiende.

Twitter avatar WilliamsRacing WILLIAMS RACING Great shot of @ValtteriBottas wheel to wheel with Verstappen #MalaysiaGP #WeAreRacing http://t.co/DAMbJhGcZD

Moeizame start

Het leek overigens even een zware middag te gaan worden voor Verstappen, die zich gisteren als zesde had gekwalificeerd. Amper vertrokken van de startstrook moest de zoon van oud-coureur Jos Verstappen al een plek inleveren. In duel met de Zweed Marcus Ericsson – waarbij Verstappen bijna van de baan af ging – verloor hij nog twee plaatsen.

Diezelfde Ericsson maakte een paar rondes later bovendien nog een fout, waardoor de safety car in de baan verscheen. Verstappen besloot nog snel een pitstop te maken en over te stappen op de harde banden. In een interview met het Britse Sky zei hij daarover:

“In de eerste paar rondes had ik het heel moeilijk op de medium banden. Dus toen besloten we te pitten en over te stappen op harde banden. Dat was zeker de goede keuze.”

Tussen de grote jongens

Door zijn pitstop zakte Verstappen terug naar de twaalfde plek, maar op de nieuwe banden wist hij veel van zijn achterstand in de halen. De jongeling van Toro Rosso liet daarbij verschillende fraaie inhaalmanoeuvres zien.

Zo legde hij onder meer Daniel Ricciardo, van het veel grotere Red Bull-team, in de luren met een schijnbeweging: dreigen buiten langs te passeren, remmen, en er dan binnen langs voorbij schieten. Oud-coureur en commentator David Coulthard na die actie:

“Ricciardo is one of the raciest racers out there and now he’s being outraced by Max Verstappen.”

Even leek Verstappen met zijn bijna brutale rijstijl zelfs op weg naar de zesde plaats, maar dat was buiten Kimi Raikkonen gerekend. De Fin van Ferrari kende een moeizame kwalificatie, waarin hij als elfde eindigde. In de race reed Raikkonen aanmerkelijk harder en eindigde hij als vierde.

Ferrari doet weer mee

Dat de Ferrari na een aantal moeizame jaren de weg naar boven weer heeft gevonden, bleek wel op het podium. Daar werd de hoogste trede namelijk bezet door Sebastian Vettel, die dit seizoen door de Italiaanse renstal werd aangetrokken. Achter de Duitser werden regerend wereldkampioen Lewis Hamilton en Nico Rosberg tweede en derde.

Foto EPA / Fazry Ismail

Sebastian Vettel is uitzinnig van vreugde na zijn overwinning in Maleisië. Foto EPA / Fazry Ismail

Het lijkt er daarmee op dat het duo van Mercedes niet langer oppermachtig is, zoals vorig jaar wel het geval was. In het seizoen 2014 kon eigenlijk alleen pech Hamilton en Rosberg van de eerste twee plaatsen afhouden. Nu kan Vettel dat in zijn Italiaanse wagen ook, wat een zegen is voor de spanning in de sport.

De volgende Grand Prix vindt over twee weken plaats. Dan wordt gereden op het Chinese circuit van Shanghai.