Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Top ABN Amro ziet af van loonsverhoging - ‘totaal onverwacht’

De top van ABN Amro ziet af van de omstreden salarisverhoging voor de top. Dat meldt de bank.

ABN-topman Gerrit Zalm.
ABN-topman Gerrit Zalm. ANP / Martijn Beekman

De raad van bestuur van ABN Amro ziet af van de omstreden salarisverhoging. Dat meldt het bestuur in een verklaring.

In de verklaring staat:

“Nu onze beloning ter discussie staat en de toekomst van ABN Amro hieronder dreigt te gaan lijden, laten wij als altijd het bank- en algemeen belang voor gaan en zien wij af van de conversie. Wij hopen dat de rust nu terugkeert.”

100.000 euro meer

Vorige week ontstond er ophef rond ABN Amro over de verhoging van de salarissen van zes van de zeven bestuursleden. Zij kregen er allemaal 100.000 euro bij in 2014, waarmee hun totale salaris uitkwam op ruim 7 ton. Alleen topman Gerrit Zalm kreeg geen verhoging.

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) stelde daarom vrijdag zijn besluit tot een beursgang van de bank uit, na druk vanuit de Tweede Kamer.

Raad van Commissarissen juist vóór verhoging

ABN weigerde eerder nog de salarisverhoging terug te draaien, bleek uit een brief van van de raad van commissarissen naar het personeel van de bank, die in handen is van NRC. President-commissaris van ABN Amro, Rik van Slingelandt, schrijft daarin dat hij “de negatieve beeldvorming die er is ontstaan betreurt.” Ook verdedigt hij de verhoging.

Dat doet het bestuur in de verklaring ook:

“De toekenning van de toeslag is gebaseerd op democratisch tot standgekomen wetgeving, voldoet aan letter en geest van de wet, is vastgelegd in een aandeelhoudersbesluit, is in overeenstemming met de minister van Financiën en is gemeld aan de Tweede Kamer.”

Onze financieel politiek redacteur Philip de Witt Wijnen noemt de beslissing van het bestuur “totaal onverwacht”.

“Het staat haaks op de oproep van de raad van commissarissen. Het is een verstandig besluit: er wordt geluisterd naar de maatschappelijke onrust. Ik denk dat dit gebaar voldoende is voor de Haagse critici. De politiek wil denk ik nog wel door debatteren over een maatschappelijk verantwoord beloningsbeleid. Nu komt het aan op zes mensen die vrijwillig inleveren.”

Minister Dijsselbloem beantwoordt deze week Kamervragen. Een debat zal vermoedelijk na Pasen plaatsvinden. Daarna “zou het snel kunnen gaan” met de beursgang, zegt De Witt Wijnen. “Een beursgang in het najaar is nu weer in zicht.”

Politiek reageert positief

Dijsselbloem laat weten dat hij zich na afronding van het overleg met de Kamer met het Kabinet opnieuw zal buigen over de start van de beursgang. Hij verwelkomt de stap van het bestuur:

“Zij leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel van rust en vertrouwen rond de bank. De goede resultaten van ABN Amro die dankzij de inzet van de medewerkers en bestuurders van de bank zijn bereikt, kunnen nu weer de aandacht en waardering krijgen die zij verdienen.”

Henk Nijboer, financieel woordvoerder van de PvdA, zegt op Twitter:

Twitter avatar henknijboer Henk Nijboer Verstandig en noodzakelijk besluit top ABN. Bank moet nu verder werken aan herstel van vertrouwen medewerkers en samenleving. Voor PvdA…
Twitter avatar henknijboer Henk Nijboer … Voor PvdA was afzien van de ton daarvoor cruciaal.

Kamerlid Aukje de Vries van de VVD tegen persbureau ANP:

“De VVD is voor snelle beursgang, maar dat moet natuurlijk wel zorgvuldig gebeuren. Ik wil graag van de minister weten welk tijdpad hij nu in gedachten heeft. Deze salarisverhoging was slecht uit te leggen. Afzien van salarisverhoging geeft aan dat de raad van bestuur heeft geluisterd naar de signalen vanuit de maatschappij en naar medewerkers van de bank.”

SP-Kamerlid Arnold Merkies:

“De discussie over de bestuurderssalarissen bij banken gaat verder dan alleen ABN Amro. Daarom is het goed om daar binnenkort een hoorzitting over te hebben in de Tweede Kamer.”

Wouter Koolmees van D66:

“Goed dat de ABN-top dit doet. Ze werken in een maatschappelijke context en er was veel maatschappelijke verontwaardiging. Die was ook terecht. Voor wat betreft de beursgang van ABN is het nu van groot belang dat er weer eerlijke concurrentie is.”

Het CDA:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Reactie CDA op niet doorgaan salarisverhoging top ABN Amro in 2014: http://t.co/W7C5num7nh

Lees op NRC Q ‘Waarom ABN nog altijd niet naar de beurs gaat’, en ‘Bankiers gaan weer meer verdienen - maar is dat wel zo veel?’