Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Singapore neemt in de regen afscheid van oud-premier

Singapore bewijst vandaag de laatste eer aan ‘vader des vaderlands’ Lee Kuan Yew. Tienduizenden Singaporezen stonden ondanks regenachtig weer langs een 15 kilometer lange route om de rouwstoet van de eerste premier van het land te zien.

Mensen wachten op de rouwstoet.
Mensen wachten op de rouwstoet. Foto EPA / Tom White

Singapore bewijst vandaag de laatste eer aan ‘vader des vaderlands’ Lee Kuan Yew. Tienduizenden Singaporezen stonden ondanks regenachtig weer langs een 15 kilometer lange route om de rouwstoet van de eerste premier van het land te zien. Onze correspondent Melle Garschagen is erbij:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Een regenachtig Singapore wacht op de begrafenisstoet van Lee Kuan Yew. Mensen zitten al uren klaar. http://t.co/SssftuvJzW

De eerste mensen begonnen zich na zonsopgang te verzamelen om de stoet te kunnen zien. De menigte riep zijn naam en zwaaide met de nationale vlag. Vier houwitsers vuurden 21 saluutschoten af en ook gevechtsvliegtuigen voerden een saluut uit.

Opgebaard in parlement

Singapore was afgelopen week gedompeld in rouw, nadat Lee Kuan Yew maandagochtend (lokale tijd) op 91-jarige leeftijd was overleden. Persbureau AP meldt dat zo’n 450.000 inwoners al in de rij stonden voor het parlementsgebouw, waar Lee lag opgebaard, om hun steun te betuigen. Elders in het land werden herdenkingsplekken ingericht, waar een miljoen mensen op afkwamen.

De kist van Lee wordt voorafgaand aan een speciale uitvaartdienst langs belangrijke plekken op het eiland gereden. Het stadstaatje groeide onder leiding van Lee uit tot een baken van stabiliteit en goed bestuur, schreef (€) buitenlandredacteur Floris van Straaten. Het schiereiland werd een van de welvarendste landen ter wereld.

Tegelijk was Lee ook de man die relatief hoge straffen invoerde voor ongewenst gedrag, zoals voor het uitspugen van kauwgompjes (500 dollar) of het spuiten van graffiti (stokslagen). Zijn autoritaire bewind laat nog steeds zijn sporen na op het gebied van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.