Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Protestmars Tunesië was volgens Koenders ‘chaos’ - ‘dit was ongekend’

De protestmars in Tunesië voor de slachtoffers van de aanslag in het Bardomuseum was een chaos. Dat zegt minister Koenders van BuZa, die bij de demonstratie aanwezig was, tegen nu.nl.

Minister Bert Koenders loopt met andere buitenlandse politici mee in een mars door Tunis.
Minister Bert Koenders loopt met andere buitenlandse politici mee in een mars door Tunis. ANP / Remko de Waal

De protestmars in Tunesië voor de slachtoffers van de aanslag in het Bardomuseum was een chaos. Dat zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken, die bij de demonstratie aanwezig was, tegen nu.nl.

“Dit was ongekend. Ik heb veel meegemaakt, maar dit heb ik nog nooit gezien. Alle hoogwaardigheidsbekleders namen hun eigen beveiligingsteams mee en die raakten in verdrukking. Ja, je kunt wel zeggen dat er sprake was van chaos.”

20.000 mensen liepen mee met mars

Zo’n 20.000 mensen liepen volgens persdienst ANP mee met de mars in Tunis, die werd gehouden ter ere van de slachtoffers van de terreuraanslag in het Bardomuseum vorige week. Daarbij vielen 23 doden. Ook de twee daders kwamen om. De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Een aantal internationale hoogwaardigheidsbekleders was uit solidariteit met Tunesië aanwezig, onder wie de Italiaanse premier Renzi en de Franse president Hollande (die volgens de nu.nl door de 88-jarige Tunesische president Essebsie tot drie keer toe François Mitterrand werd genoemd).

Sinds vanochtend waren duizenden militairen en politieagenten op de been om de mars in goede banen te leiden.

Twitter avatar minbuza Ministerie van BuZa Minister #Koenders tijdens vredesmars #Tunis met Tunesische collega #Baccouche en Franse president @fhollande. http://t.co/Cp6OIP1RJ3

Offensief tegen terroristen van kracht

De Tunesische strijdkrachten hebben gisteravond negen militanten gedood in een offensief tegen terroristen. Het leger maakt sinds de aanval jacht op militante moslims in het land. Vorige week arresteerden de Tunesische autoriteiten meer dan twintig verdachten van de aanslag.