Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Opnieuw geweld tijdens tweede verkiezingsdag in Nigeria

In het noordoosten van Nigeria zijn vandaag gevechten uitgebroken tussen de krijgsmacht en de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Het geweld heeft plaats op de tweede dag van de Nigeriaanse presidentsverkiezingen. Gisteren werden zeker veertig mensen gedood bij geweld dat uitbrak rond de stembusgang.

Nigerianen in de rij voor de stembus in Bauchi, de provincie waar vandaag de aanval op Boko Haram plaatshad.
Nigerianen in de rij voor de stembus in Bauchi, de provincie waar vandaag de aanval op Boko Haram plaatshad. Foto EPA

In het noordoosten van Nigeria zijn vandaag gevechten uitgebroken tussen het leger en de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Dat laat persdienst AFP weten op basis van militaire bronnen. Het geweld heeft plaats op de tweede dag van de Nigeriaanse presidents- en parlementsverkiezingen. Gisteren werden zeker veertig mensen gedood bij geweld dat uitbrak rond de stembusgang.

De Nigeriaanse krijgsmacht zette lucht- en grondaanvallen in tegen de terreurbeweging bij de stad Bauchi. Ook bij het dorp Dungulbe werden twintig pick-uptrucks van Boko Haram onder vuur genomen. Over slachtoffers is nog niets bekend.

Stembusgang

Gisteren bleek dat er vanwege technische problemen een tweede verkiezingsdag nodig was. In verreweg de meeste gevallen konden mensen echter gewoon hun stem uitbrengen en in slechts driehonderd van de 150.000 stemlokalen kon vandaag ook worden gestemd.

De leider van Boko Haram waarschuwde vorige maand al dat de verkiezingen van vandaag verstoord zouden worden. Boko Haram streeft naar een zuiver islamitische staat in het noorden van Nigeria en is fel tegen het organiseren van verkiezingen. Toch verliep de eerste verkiezingsdag op de genoemde incidenten na relatief rustig.

De verkiezingen werden zes weken geleden uitgesteld vanwege het geweld van Boko Haram. President Goodluck Jonathan zei de terreurbeweging terug te willen dringen, voordat de inwoners van de welvarendste en volkrijkste natie van Afrika naar de stembus zouden gaan. Het staatshoofd wordt hevig bekritiseerd vanwege zijn onvermogen om de moordpartijen van Boko Haram een halt toe te roepen.

De stembusstrijd in Nigeria belooft spannend te worden. Opiniepeilingen voorspellen een gevecht tussen zittend president Jonathan en de ex-generaal en ex-couppleger Muhammadu Buhari. Een nederlaag van Jonathan zou uniek zijn: nooit verloor een zittend president in Nigeria verkiezingen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Nigeria bereidt zich voor op nieuw geweld (€)