Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Nederland zegt Syrische vluchtelingen 21 miljoen euro toe

Minister Ploumen met de fiets in het VN-vluchtelingenkamp Al Zaatari
Minister Ploumen met de fiets in het VN-vluchtelingenkamp Al Zaatari Foto EPA / Jamal Nasrallah

Nederland gaat nog eens 21 miljoen euro geven voor hulp aan Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten. Het geld is ook bestemd voor de gemeenschappen die in het Midden-Oosten deze mensen opvangen. Dat heeft minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) vandaag gezegd in Jordanië, meldt ANP.

Volgens de minister moet er wat gedaan worden voor die gemeenschappen, omdat de drukt erop toeneemt. Het aantal Syrische vluchtelingen in Jordanië is inmiddels bijna 10 procent van de bevolking. In buurland Libanon gaat het zelfs om 1,2 miljoen asielzoekers op een bevolking van vier miljoen. Ploumen:

“De toestroom vergt veel van bijvoorbeeld het lokale onderwijs, want ook de kinderen uit de vluchtelingenkampen moeten onderwijs krijgen. Op sommige plekken zijn er al zoveel scholieren dat er les wordt gegeven in ploegendiensten. Daar komt nog eens bij dat sommige kinderen jaren geen onderwijs hebben gehad en dus nog extra aandacht nodig hebben.”

Ploumen bezocht in Jordanië het VN-vluchtelingenkamp Al Zaatari. Ze praatte daar met de vluchtelingen, zei onder de indruk te zijn van de veerkracht van de Syriërs en liet zelfs een tijdelijke tatoeage zetten. Nederland stuurt niet alleen geld. De gemeente Amsterdam heeft vierhonderd achtergelaten fietsen naar het vluchtelingenkamp gestuurd. Ook dragen deskundigen uit Nederlandse gemeenten kennis bij om de kampen beter te organiseren.