Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Kijken: deze Rube Goldbergmachine vertelt het verhaal van Pesach

Israëlische studenten Werktuigbouwkunde en Architectuur wisten het verhaal achter het joodse feest Pesach op een heel bijzondere manier te vertellen: via een Rube Goldbergmachine.

Pesach, een belangrijk feest in het jodendom omdat het gaat over het ontstaan van het joodse volk, begint vrijdagavond en duurt in Nederland tot en met zaterdag 11 april. De machine leidt je in twee minuten langs de belangrijkste gebeurtenissen in het verhaal achter het feest, opgenomen in het boek Exodus in de Tora, over de uittocht uit Egypte.

We zien Mozes, die van God de opdracht kreeg om de joden uit Egypte te leiden. We zien het brandende braambos en de tien Egyptische plagen (op een gegeven moment is de hele kamer donker). De Rode Zee splijt. Dan komt de Sedermaaltijd in beeld. En de studenten die deze knap gemaakte hervertelling maakten.