Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Floortje Mackaij en Luca Paolini winnen Gent-Wevelgem

Floortje Mackaij juicht na haar zege in Gent-Wevelgem
Floortje Mackaij juicht na haar zege in Gent-Wevelgem Foto AFP/ Belga / David Stockman

De Nederlandse wielrenster Floortje Mackaij heeft vandaag gewonnen in de wedstrijd Gent-Wevelgem voor vrouwen. Ook de tweede plaats was voor een Nederlandse, namelijk Janneke Ensing. Dat meldt ANP. Bij de mannen schreef de Italiaan Luca Paolini de zege op zijn naam.

De derde podiumplaats ging bij de vrouwen naar Chloe Hosking. Mackaij ging in de slotfase van de 117 kilometer lange rit in de aanval, waardoor ze het goud op haar naam kon schrijven. De 19-jarige renster greep eerder deze week net naast de winst in Dwars door Vlaanderen. Ze moest toen haar ploeggenote van Liv-Plantur Amy Pieters voor laten gaan.

Spannende finale bij de mannen

Ook bij de mannen bleek de spannende slotfase beslissend. Paolini van de ploeg Katoesja ontsnapte in de laatste zes kilometer aan de kopgroep. De tweede over de finishlijn was de Nederlander Niki Terpstra, die net voor de Brit Geraint Thomas eindigde. Laatstgenoemde herstelde tijdens de race knap van een val. Hij werd door een rukwind van de weg af geblazen.

De wielrenners werden geteisterd door hevige regens en flinke windstoten. Hierdoor waaide het peloton in stukken uiteen. Gent-Wevelgem behoort tot de Vlaamse wielerklassiekers. De volgende klassieker is volgende week zondag: de Ronde van Vlaanderen.