Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Exitpolls: centrum-rechts winnaar departementsverkiezingen Frankrijk

Een vrouw brengt haar stem uit in Valence, zuidoost-Frankrijk.
Een vrouw brengt haar stem uit in Valence, zuidoost-Frankrijk. AFP / Jean-Philippe Ksiazek

De UMP van oud-president Sarkozy komt als winnaar van de departementsverkiezingen in Frankrijk uit de bus. Volgens exitpolls won centrum-rechts 64 tot 70 van de 98 departementen waar gestemd werd.

Front National, de nationaal-populistische partij van Marine Le Pen, haalt geen enkel departement. Er was kans op Vaucluse en de Aisne.

Grote verliezer is de socialistische partij van president Hollande. Naar verwachting verliest hij de helft van zijn 61 departementen.

Onze correspondent Peter Vermaas op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Links lijkt qua departementen terug op niveau van begin jaren negentig.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Eigenlijk zie je dat de oppositie dit soort mid term elections altijd wint. Gezien grote afkeer van PS/Hollande valt verlies links nog mee.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Van 1985 tot 1994 zat links constant onder de 30 departementen. Dieptepunt: 1992 (onder Mitterrand) met 23 departementen.

De opkomst was 51,2 procent; vrijwel gelijk aan de eerste ronde vorige week. Ook toen won Sarkozy ruim (ruim 30 procent van de stemmen). Het FN haalde ongeveer 25 procent van de stemmen, de regerende Parti Socialiste (PS) van president François Hollande kwam op zo’n 20 procent uit.

Departementale verkiezingen zijn in het algemeen niet erg populair in Frankrijk, schreef Vermaas vorige week:

“Ze werden dit jaar gecompliceerd doordat de Nationale Assemblee nog niet definitief heeft vastgesteld wat na een ingrijpende hervorming de verantwoordelijkheden van de nu te verkiezen leden van departementsraden zijn. Daardoor waren de campagnes meer nationaal dan anders en vooral een graadmeter voor de populariteit van de PS van Hollande en premier Valls.”