Dit is wat je moet weten over volgende week

Een eed voor brave bankiers, de terugkeer van de melkplas

2015-01-22 17:02:04 NIJKERK - De productie van pakken melk. Doordat Melkunie, onderdeel van zuivelonderneming Arla Foods Nederland, het productieproces aanpast, blijft melk in het vervolg na het openen van het pak langer houdbaar. ANP JEROEN JUMELET
2015-01-22 17:02:04 NIJKERK - De productie van pakken melk. Doordat Melkunie, onderdeel van zuivelonderneming Arla Foods Nederland, het productieproces aanpast, blijft melk in het vervolg na het openen van het pak langer houdbaar. ANP JEROEN JUMELET Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Graaien, manipuleren. Van het imago van de bankensector is weinig meer over. Met een gongslag op de Amsterdamse beurs moet daar woensdag een einde aan komen. Vanaf dan moeten werknemers van banken ‘de bankierseed’ afleggen. Houden ze zich daar niet aan, dan moeten ze voor de Stichting Tuchtrecht Banken verschijnen.

2. Softwarebedrijf Exact beleeft maandag zijn laatste dag op de beurs. Het bedrijf uit Delft kondigde afgelopen najaar aan dat het voor 730 miljoen euro werd overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij Apax. Goed nieuws, voor de beurskoers.

3. Smachtende werkgevers, een goed loon. Geen slecht vooruitzicht voor econometrie-studenten. Deze week mag de crème de la crème het tegen elkaar opnemen tijdens het WK econometrie in Amsterdam. Wie er ook wéér bij is? Mr. Econometrie himself: Jan Peter Balkenende (die rechten en geschiedenis studeerde).

4. Dinsdagavond verstrijken er een paar belangrijke deadlines. Het is de laatste dag dat landen zich kunnen aansluiten bij de Aziatische Infrastructuur- en Investeringsbank (Nederland is er, natuurlijk, bij), dat deelnemers aan het VN-klimaatverdrag hun emissierapporten moeten indienen en dat het Russische wintercontract voor gaslevering aan Oekraïne geldt.

5. Ruim dertig jaar waren ze er, vanaf woensdag zijn ze weg: de Europese melkquota. Boeren mogen dan ein-de-lijk weer net zo veel melk produceren als ze zelf willen. Betekent dat ook de terugkeer van de melkplassen en boterbergen?

6. Minister Lilianne Ploumen mag op handelsmissie. Dit keer naar Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Oman. Voor “handelsbevordering” en “hulp aan Syrische vluchtelingen”. Dus overhandigt Ploumen vandaag in vluchtelingenkamp Al Za’atari een lading fietsen, losgeknipt door de gemeente Amsterdam.

7. De laatste jaarcijfers ook deze week. Onder meer van bandenmaker en kalenderontwerper Pirelli, die binnenkort in Chinese handen komt. Maar ook Beate Uhse, het moederbedrijf van Fifty Shades-winkelketen Christine le Duc. En het oer-Hollandse HAL, een van Neerlands meest succesvolle investeerders. Ooit.

8. Na een musical (770 voorstellingen, 700.000 bezoekers) kon een film niet uitblijven. Morgen gaat in het Tuschinski theater in Amsterdam en gelijktijdig in nog 129 andere bioscopen Bloed, Zweet en Tranen in première. Zo blijft de Hazes-industrie nog even draaien.

9. Nu we toch op de Hollandse tour zijn: donderdag wordt in Gouda het kaasseizoen officieel geopend. Inclusief kaasmeisjes- en jongens. En Goudse, natuurlijk. Kilo’s Goudse.