Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Duizenden Belgen de straat op tegen bezuinigingsbeleid

De Belgische premier Charles Michel.
De Belgische premier Charles Michel. EPA / Stephanie Lecocq

In de Belgische hoofdstad Brussel hebben vandaag duizenden Belgen het gure weer getrotseerd om te protesteren tegen de bezuinigingen van de regering van premier Charles Michel (MR). De betogers menen dat er een alternatief is voor wat zij de “blinde besparingen” noemen. Dat melden Belgische media.

De demonstranten vertrokken van de Albert II-laan en hadden hun protest de titel ‘De Grote Parade” meegegeven. Zij vrezen dat de bezuinigingen ten koste zullen gaan van de sociale voorzieningen. Wouter Hillaert van antibezuinigingsbeweging Hart boven Hard:

“Onze samenleving kent vele uitdagingen, op het vlak van economie, ecologie, armoede, ongelijkheid, diversiteit, stedelijke ontwikkeling. Als we daar een antwoord op willen vinden, moeten we uit een ander vaatje tappen dan het huidige beleid. Eerlijke belastingen, gelijke kansen, investeren in basisrechten als onderwijs, cultuur en ecologie.”

Naast Hart boven Hard namen meer dan 150 bewegingen deel aan het protest, waaronder vakbonden, noord-zuidbewegingen, studenten en senioren. Een eerste telling van de politie schatte het aantal betogers op zo’n 17.000 mensen. De organisatoren melden een opkomst van 20.000 personen. Er hebben zich voor zover bekend geen ongeregeldheden voorgedaan.