Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Co-piloot had mogelijk loslatend netvlies’

Archieffoto van Andreas Lubitz
Archieffoto van Andreas Lubitz Foto EPA / Fototeam Müller

De co-piloot die een passagierstoestel in de Alpen heeft laten neerstorten had mogelijk last van een loslatend netvlies. Dat meldt de Duitse krant Bild vandaag. Onderzoekers zijn er echter niet over uit of er fysieke of psychische oorzaken ten grondslag lagen aan de oogproblemen van Andreas Lubitz.

Gisteren werd bekend dat Lubitz hulp zocht voor problemen met zijn gezichtsvermogen. De ernst van de problemen was nog niet bekend, maar hadden volgens betrokkenen kunnen leiden tot het einde van de carrière van de vlieger.

‘In Godsnaam, open de deur!’

Ook meldt de krant op basis van geluidsopnamen dat de piloot, die door Lubitz buiten de cockpit werd gesloten, met een metalen voorwerp de cockpit heeft geprobeerd binnen te dringen. Tevens is te horen hoe de piloot meerdere malen “open die verdomde deur!” schreeuwt. Op deze uitroepen noch op het gegil van passagiers wordt door Lubitz gereageerd.

De Duitse krant Welt am Sonntag meldde verder dat een onderzoeker zei dat de 27-jarige Lubitz “door meerdere psychiaters en neurologen is behandeld”. In zijn appartement in Düsseldorf zouden meerdere medicijnen zijn aangetroffen. De politie vond ook persoonlijke aantekeningen waaruit zou blijken dat de co-piloot met flink veel stress kampte. Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings, zei niet op de hoogte te zijn van Lubitz’ psychische of lichamelijke aandoeningen.

Het vliegtuig stortte dinsdag neer, hoogstwaarschijnlijk door toedoen van Lubitz. Bij de crash kwamen alle 150 inzittenden van vlucht 4U9525 om het leven. Onder hen was een Nederlander, een 20-jarige vrouw uit Deurne.

Lees verder in NRC Handelsblad (€):
- Niemand weet waarom hij dit deed
- Nu is ook de mens al niet meer te vertrouwen
- Wat zijn de regels in de cockpit?
- ‘Een burnout? Dat betekent exit voor een piloot’