Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Arabische Liga vormt gezamenlijke regionale strijdmacht

Leiders van de Arabische Liga bijeen in Egypte
Leiders van de Arabische Liga bijeen in Egypte Foto EPA

De leiders van de Arabische Liga stellen een gezamenlijke strijdmacht in die voortaan dreigingen in het Midden-Oosten moet aanpakken. Dat heeft de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi vandaag bevestigd, meldt persbureau AP. De Liga is momenteel bijeen voor een tweedaagse top in het Egyptische Sharm el-Sheikh.

Het idee voor een gezamenlijk leger komt uit de koker van Sisi. Bijdragen aan de strijdmacht, die het vooral tegen “terroristische groepen” gaat opnemen, is vrijwillig voor de lidstaten. Verwacht wordt dat de vorming hiervan enkele maanden in beslag zal nemen. Eerdere resultaten om een collectieve troepenmacht in te stellen hebben niets opgeleverd.

Strijd in Jemen

Ook roept de Liga Houthi-rebellen in Jemen op de hoofdstad Sanaa te verlaten en hun wapens over te dragen aan de wettige regering. De afgelopen maanden hebben de shi’itische rebellen een coup gepleegd in de hoofdstad en flinke delen van het land veroverd.

Als reactie hierop is een tiental landen onder leiding van Saoedi-Arabië begonnen met luchtaanvallen op de Houthi’s. De Liga kondigde vandaag aan dat de bombardementen zullen doorgaan tot de rebellen zich overgeven. De militaire campagne, genaamd ‘Operatie Beslissende Storm’, wordt gezien als een test voor de toekomstige gezamenlijke strijdmacht.

De Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi is afgelopen week het land ontvlucht. De Houthi’s zijn volgens Hadi ‘pionnen’ van het shi’itische regime in Iran. Hij legt de schuld voor de strijd in Jemen dan ook direct neer bij Teheran. De rebellen ontvangen vermoedelijk ook steun van voormalig president Saleh, die in 2011 tijdens de Arabische Lente werd verdreven.

Instabiele regio

Maar ook elders in het Midden-Oosten woeden conflicten die de regio instabiel maken. In Syrië zijn in ruim vier jaar tijd meer dan 220.000 mensen om het leven gekomen. Het land is verscheurd in delen waar de dienst wordt uitgemaakt door president Assad, terreurbewegingen IS en Al-Nusra en andere, kleinere rebellenbewegingen. Miljoenen mensen zijn Syrië ontvlucht of binnen het land ontheemd.

Ook in Libië heerst chaos. Het land is uiteengevallen in twee rivaliserende regeringen, in Tripoli en in het oosten van het land, die strijd met elkaar leveren. Ook IS is in het machtsvacuüm gesprongen en pleegt diverse aanslagen in Libië. Vorige maand werden 21 Egyptische koptische christenen onthoofd bij Darna. Hierop bombardeerde de Egyptische luchtmacht stellingen van IS in Libië. De Liga riep de VN-Veiligheidsraad vandaag op het wapenembargo tegen de internationaal erkende Libische regering op te heffen.

Lees ook:

  • Even bijpraten: militaire interventie in Jemen, wat is daar aan de hand?
  • Gevaarlijke interventie Jemen (€).
  • Jemen in één minuut, vier minuten en acht minuten (€).