Mag het iets minder? Recht gaat boven partijpolitiek hoor

In 2012 stemden 3.709 kiezers op J. Houwers, nummer 43 op de VVD-lijst. Voor die positie deed hij het electoraal uitstekend. De meeste kandidaten hoger of lager op de lijst haalden dat aantal lang niet. Voor verkiezing via voorkeursstemmen moest de teller de 15.708 passeren. Zoveel stemmen had Johan Houwers ook weer niet. Zijn lijstpositie maakte hem tot volksvertegenwoordiger.

En hij is terug, Houwers. Op 25 maart maakte hij zijn rentree als onafhankelijk Kamerlid. Pure zetelroof!

De verontwaardigde VVD’ers hebben gelijk vanuit politiek en electoraal perspectief. Alleen: dat gelijk telt niet. Politieke bezwaren wijken voor staatsrechtelijke regelingen, die veronderstellen dat het Kamerlid een eigen mandaat heeft, los van de partij die dat mandaat mogelijk heeft gemaakt.

Dus mag het voortaan ietsje minder, die verwijten van zetelroof? Immers, recht gaat hier boven (partij)politiek. En dan is de zware beschuldiging van zetelroof kwalijker dan het politieke feit dat aan die beschuldiging ten grondslag ligt.

Instituut voor Politieke Wetenschap, Universiteit Leiden

Holleeder

Zussen niet de verraders

‘Holleeder kalmpjes voor de rechter na verraad van zussen,’ luidt de kop (25/3). ‘Verraad’ is spannend en catchy, maar suggereert dat Holleeder slachtoffer is en zijn zussen daders. Geen correcte weergave van de situatie. De woordkeus is pijnlijk voor de moedige, jarenlang bedreigde zussen.

Hedwig Ramirez Londoño

Topinkomens banken

Ze verliezen ook realiteitszin

Hendrik Gommer (26/3) stelt terecht dat banken de verkeerde types aantrekken met salarissen van meer dan een miljoen. Het is erger: mensen met zulke disproportionele inkomens verliezen zicht op de werkelijkheid waarin 98 procent van de bevolking leeft.

Ruud van Leeuwen

Klanten lopen naar ander

Alle redelijkheid lijkt zoek bij de buitensporige bedragen die door bankiers worden geïnd. Gelukkig geven honderden klanten een signaal af door een andere bank te kiezen die ethisch verantwoord onderneemt. Ik stel voor dat een fors deel van het verlies door weglopende klanten wordt afgetrokken van de exorbitante salarissen.

Lowie Gilissen

Stroomstoring

Operaties geen nieuws

In het Amsterdams Medisch Centrum gingen de operaties door, meldde NRC. Wat anders? De patiënt bij het licht van de Iphone tijdelijk dichtnaaien en uit narcose laten bijkomen omdat er een stroomstoring is? Dat zou pas echt nieuws zijn geweest.

Bas van Holst

    • Bas van Holst
    • Joop van Holsteyn
    • Hedwig Ramirez Londoño
    • Lowie Gilissen
    • Ruud van Leeuwen