Thomas wint, Cancellara valt

De Brit Geraint Thomas heeft vrijdag de Belgische semiklassieker E3 Harelbeke gewonnen. De renner van Team Sky reed vier kilometer voor de finish weg bij zijn medevluchters Zdenek Stybar, die als tweede eindigde, en Peter Sagan. De totaal leeggereden Slowaak werd nog voorbij gereden door de voorste groep achtervolgers, van wie de Italiaan Matteo Trentin de sprint om de derde plaats won. Niki Terpstra was op de veertiende plaats beste Nederlander. De wedstrijd over 215 kilometer door de Vlaamse Ardennen werd ontsierd door een aantal ernstige valpartijen. Voornaamste slachtoffer was Fabian Cancellara. De Zwitser sloeg bij een massale val hard tegen de kasseien in de Haaghoek en moest naar het ziekenhuis in Waregem. Daar werden twee breukjes geconstateerd in zijn rugwervels. Hij is uitgeschakeld voor de rest van het klassieke voorjaar, waarin hij als topfavoriet gold voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. „Er is niets dat je kunt doen met deze blessure”, stelde Cancellara in een persverklaring. „Geen gips, geen operatie, alleen de pijn verbijten.” Bij dezelfde valpartij waren ook de Nederlanders Sebastian Langeveld en Lars Boom betrokken. Zij vielen uit. De Belg Greg van Avermaet sloeg later over de kop, maar reed wel uit. (NRC)