Ziekteverzuim is historisch laag

Het ziekteverzuim in Nederland is sinds het jaar 1996 niet meer zo laag geweest als nu, meldde het CBS gisteren. Vorig jaar waren gemiddeld 38 van de duizend werknemers ziek, waarmee het verzuimpercentage is gedaald tot 3,8 procent. En deze daling houdt al enige tijd aan. Hoe kan dat worden verklaard? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schrijft de daling onder meer toe aan de kwakkelende economie in de laatste jaren. Werknemers melden zich daardoor mogelijk minder snel ziek. Nog een verklaring heeft te maken met de griepepidemie. Het feit dat de griepgolf in 2014 mild is geweest, kan een rol spelen. Tot het jaar 2004 daalde het ziekteverzuim tot 4,2 procent. Het veranderde vervolgens tot 2011 vrijwel niet. De afgelopen drie jaar is het ziekteverzuimpercentage verder afgenomen.