Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Vrees voor geweld bij spannende verkiezingen in Nigeria

Nigeriaanse agenten met honden beveiligen een stemlokaal in de stad Port Harcourt in de Nigerdelta.
Nigeriaanse agenten met honden beveiligen een stemlokaal in de stad Port Harcourt in de Nigerdelta. Foto EPA / Tife Owolabi

Kiesgerechtigden in Nigeria gaan vandaag naar de stembus voor presidents- en parlementsverkiezingen. Vooral de presidentsverkiezing belooft erg spannend te worden, maar de Nigerianen vrezen ook dat terreurgroep Boko Haram de stembusgang zal proberen te ontregelen.

Boko Haram is een radicaal-islamitische groepering die vecht voor invoering van de sharia en de afgelopen jaren tienduizenden Nigerianen heeft gedood met zelfmoordaanslagen en andere vormen van geweld. Het Nigeriaanse leger heeft grote moeite de terreurgroep effectief te bestrijden, wat zittend president Jonathan Goodluck parten speelt. Gisteren, niet toevallig een dag voor de verkiezingen, meldde het leger het hoofdkwartier van Boko Haram te hebben vernietigd.

President Goodluck, een 57-jarige christen uit het zuiden die het land al zestien jaar leidt, maakt ondanks de moeizame strijd tegen Boko Haram vandaag kans op herverkiezing. Maar sinds het einde van militair bestuur in Nigeria in 1999 zijn de verkiezingen in het volkrijkste land van Afrika niet zo spannend geweest. Jonathan wordt uitgedaagd door de islamitische ex-generaal en ex-couppleger Muhammadu Buhari (72) uit het noorden. De peilingen beloven een spannende strijd. Een nederlaag van Jonathan zou uniek zijn: nooit verloor een zittend president in Nigeria verkiezingen.

Situatie onzeker als Jonathan verliest

Mocht Jonathan verliezen, dan is het onzeker of er in Nigeria een democratische machtsoverdracht komt. Voormalig president Olusegun Obasanjo speculeerde deze week openlijk over een staatsgeep als de zittend president verliest. Ook militanten uit de Nigerdelta, Jonathans thuisbasis, hebben gedreigd de wapens weer op te pakken als Jonathan verliest.

De verkiezingen werden zes weken geleden nog uitgesteld vanwege de slechte veiligheidssituatie in het noordoosten van het land. Vanochtend even voor negen uur gingen de stembussen wel open in heel Nigeria. Uit vrees voor geweld door Boko Haram zijn de land- en zeegrenzen sinds donderdag gesloten. De uitslag van de verkiezingen wordt niet voor morgen verwacht.

Lees in NRC Weekend het achtergrondverhaal ‘Nigeria bereidt zich voor op nieuw geweld’ (€)