Vluchtgarage even ontruimd na brand

De Vluchtgarage waar illegalen al meer dan een jaar verblijven. Foto ANP / Koen van Weel

De bewoners van de Vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost werden vanmiddag opgeschrikt door een kleine brand. Het gebouw is daardoor korte tijd ontruimd geweest. Er bleek een auto in brand te staan in de parkeergarage. Daarbij kwam veel rook vrij.

In verband met de rook moesten de bewoners korte tijd de bovengelegen woningen verlaten. Uit voorzorg heeft het ambulancepersoneel twee personen gecontroleerd of zij niet te veel rook hadden ingeademd, maar dat bleek niet het geval. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, laat de brandweer weten.

Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA Bewoners van woningen boven de parkeergarage #Kralenbeek zijn weer terug naar binnen. Er zijn geen gewonden. Oorzaak brand is niet bekend
Twitter avatar AT5 AT5 Bewoners Vluchtgarage korte tijd geëvacueerd na autobrand in parkeergarage http://t.co/HkrKEK9sdp http://t.co/NPWoGRgMUC

Asielzoekers voeren actie tegen asielbeleid

In de Vluchtgarage verblijven al ruim een jaar zo’n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers. De bewoners van de Vluchtgarage hoorden in februari dat zij daar tot 1 mei mogen blijven, zo bepaalde de rechter. De bewoners zijn verenigd in de actiegroep ‘Wij Zijn Hier’. Het zijn voor een deel uitgeprocedeerde asielzoekers die actievoeren tegen het asielbeleid.
Sinds september 2012 zwerven ze door de hoofdstad, ze verblijven vooral in gekraakte panden – het eerste onderkomen was een tentenkamp.

Hun laatste onderkomens zijn de Vluchtgarage in Zuidoost en het Vluchtgebouw in Amsterdam Nieuw-West. Eerder verbleven ze onder meer in de Vluchtkerk, de Vluchtflat, het Vluchtkantoor en de Vluchthaven. Nederland telt naar schatting 100.000 illegalen, van wie de meesten proberen zo onzichtbaar mogelijk te zijn.

Lees ook in NRC: Wij kunnen een heel hard land zijn, een interview met Simon Bontekoning, die al meer dan twintig jaar als ambtenaar betrokken is bij het vreemdelingenbeleid van Amsterdam. Sinds 2012 kreeg hij te maken met deze groep vluchtelingen die weigert weg te gaan. Het veranderde zijn denken.

    • Marije Willems