Ook KLM wil twee man in cockpit

De KLM wil zo snel mogelijk de regel invoeren dat er steeds twee personen in de cockpit van een vliegtuig zitten. De luchtvaartmaatschappij volgt daarmee de richtlijn van het Europese agentschap voor luchtvaartveiligheid, EASA. Die aanbeveling volgt op de crash van afgelopen dinsdag met het toestel van Germanwings in de Franse Alpen. Donderdag werd bekend dat de co-piloot het vliegtuig vermoedelijk bewust liet neerstorten op het moment dat hij alleen in de cockpit was.

Verscheurde ziekmeldingen

Co-piloot Andreas Lubitz lijkt van plan te zijn geweest zich ziek te melden voor dinsdag, de dag dat hij vermoedelijk opzettelijk een Airbus liet crashen. Bij huiszoekingen zijn verscheurde ziekmeldingen gevonden van de vlieger, aldus het Duitse Openbaar Ministerie in Düsseldorf. In de doktersverklaringen staat dat Lubitz niet kon werken, maar zijn werkgever wist niet dat hij ziek was. Er zijn documenten en medicijnen gevonden, maar justitie heeft niet bekendgemaakt waarvoor hij werd behandeld. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor een eventueel motief.

Ziekenhuisbehandeling

Gisteren werd ook bekend dat Lubitz onder behandeling stond van het universiteitsziekenhuis in Düsseldorf. Het ziekenhuis bevestigde dat, maar zei dat Lubitz niet wegens depressie werd behandeld. Hij meldde zich in februari dit jaar en kwam voor het laatst op 10 maart. „Het ging daarbij om diagnostische onderzoeken”, volgens het ziekenhuis. Het patiëntendossier is overgedragen aan het OM.

Pagina 4-5: Hoe veilig is vliegen?