Stenengooiers en soldaten

Mohamad Torokman/REUTERS
Mohamad Torokman/REUTERS

Palestijnen kijken vanuit een auto toe hoe Israëlische soldaten en Palestijnse stenengooiers met elkaar in gevecht raken tijdens een protest tegen joodse nederzettingen. Het is al langer onrustig in Jalazoun, een Palestijns vluchtelingenkamp in de buurt van de stad Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Afgelopen woensdag overleed een 17-jarige Palestijn aan de verwondingen die hij de week ervoor had opgelopen. Hij was neergeschoten door een Israëlische soldaat nadat hij stenen had gegooid. Het aantal Palestijnse burgers dat bij confrontaties met Israël is gedood, was in 2014 het hoogst sinds de Zesdaagse Oorlog in juni 1967. Dat blijkt uit een rapport van het VN-coördinatiebureau voor humanitaire zaken (OCHA) dat donderdag is gepubliceerd. Op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem werden 58 Palestijnen gedood en raakten 6.028 anderen gewond, de hoogste cijfers in jaren, aldus het rapport. Tijdens dezelfde periode zijn 12 Israëliërs gedood. Het rapport hekelt ook de uitbreiding van de Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, die in strijd zijn met het internationaal recht.